'Kirmizi Kan Hücrelerinin Azalmasi Anemiye Yol Açiyor'

'Kirmizi Kan Hücrelerinin Azalmasi Anemiye Yol Açiyor'

Kandaki eritrosit (kirmizi kan hücreleri) düsüklügünün, geçerli referans araliginin altinda bulunan hemoglobin ve hemetokrit degerinin anemi olarak adlandirildigini belirten Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Önder Özüm Polat, “Hemoglobin degerinin eriskin erkekte 14 gram, eriskin kadinda 12 gramin altinda olmasi anemi olarak tanimlanir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Iç Hastaliklari (Dahiliye) Uzmani Uzm. Dr. Önder Özüm Polat, eritrosit (RBC) yüksekligi ve düsüklügü hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Kirmizi kan hücresi olarak bilinen eritrositin vücuttaki birinci fonksiyonunun gaz degisimi oldugunu belirten Uzm. Dr. Polat, “Eritrositler oksijeni akcigerden dokulara tasir ve dokudan da karbondioksit disari atilacagi akcigere getirirler. Eritrositler birkaç organel içeren çekirdeksiz hücrelerdir; sitoplazmalarinin büyük bir kismini oksijen tasinmasinda rol oynayan demir içerikli hemoglobin adi verilen molekül olusturur” diye konustu.



“Kirmizi kan hücrelerindeki artis”

Hemoglobinin normal sinirinin üzerinde bulunmasina “eritrositoz” veya “polistemi” adi verildigini dile getiren Uzm. Dr. Polat, “Eritrositoz hacim basina düsen eritrosit sayisinda ve hemoglobinde artis olarak tanimlanir. Kirmizi küre kütlesinde görülen mutlak artis ise polisitemi veya diger adiyla mutlak eritrositoz seklinde adlandirilir. Polistemi ayni zamanda eritrosit üretiminde bir artma oldugunu isaret eder” seklinde konustu.



Polistemi nedenleri ve risk faktörleri

Polisteminin nedenleri ve risk faktörleri hakkinda konusan Uzm. Dr. Polat, “Polistemi, hipoksemi olusturan baska hastaliklara sekander olarak gelisebilecegi gibi (sekander polistemi) kanser veya renal hastaliga bagli yüksek miktarlarda eritropoetin salgilanmasiyla veya tamamen otonom neoplastik bir hastalik (polistemi vera) olarak ortaya çikabilir. Polistemi vera diger adiyla polistemi, (rubra vera) krantik myeloproliferatif hastaliklar grubundan bir bozukluktur” ifadelerini kullandi.

“Burun ve dis eti kanamalari görülür”

Santral sinir sisteminde dolasim bozukluguna bagli semptomlarin meydana gelebilecegine dikkat çeken Uzm. Dr. Polat sunlari söyledi: “Bas agrisi, bas dönmesi, kulak çinlamasi, görme bozukluklari, eklemlerde karincalanma ve uyusma olabilir. Gastroentestrol kanamalar, burun, dis eti kanamasi, kardiovasküler semptomlar (angina pektoris, kalp yetersizligi) en sik görülen semptom kasintidir. Hemoglobin degerinin eriskin erkekte 14 gram, eriskin kadinda 12 gramin altinda olmasi anemi olarak tanimlanir. Aneminin varliginin gösterilmesinin ardindan mutlaka nedeninin aydinlatilmasi gereklidir.”

“Eritrosit düsüklügüne sebep olan 10 önemli hastaligi da belirten Dr. Polat konusmasini söyle tamamladi:

“Demir eksikligi anemisi, talesemi, kronik hastalik anemisi, sideroblostik anemi, ranel hastalik anemisi, hipatiroidizm, B12 ve polik asit eksikligi (megalablastik anemi), karaciger hastasi bazi ilaçlar, kanser, HIV, kanama sebebiyle eritrosit düser. Yanginlik, kalp atisinda düzensizlik, çabuk yorulma, nefes almada güçlük, bas agrisi, bas dönmesi, soluk cilt, bacaklarda kramp gibi belirtilerde eritrosit düsüklügü tespit edilebilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile