Kırsal kalkınmaya 5,6 milyar dolarlık destek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı İç Kontrol Daire Başkanı Ahmet Zahir Erkan, 2010 yılında kırsal kalkınmayı kapsayan, ön görülen destek miktarının 5,6 ...

 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı İç Kontrol Daire Başkanı Ahmet Zahir Erkan , 2010 yılında kırsal kalkınmayı kapsayan , ön görülen destek miktarının 5 , 6 milyar TL olduğunu söyledi .

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ( TKDK ) Kahramanmaraş İl Tanıtım Toplantısı , Ramada Otel ' de gerçekleştirildi .
Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır , AB üyelik sürecinde yüksek standartları yakalayabilmek için kırsal kalkınma projelerinin büyük önem arz ettiğini belirtti .
Tanılır , " Bu tam üyelik sürecinin de hem ülkemizin dünya entegrasyonu açısından , hem de standartların ve kuralların hâkim olduğu , insanoğluna yaraşır bir topluma ulaşma hedefi açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum . " dedi .
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı İç Kontrol Daire Başkanı Ahmet Zahir Erkan da konuşmasında , bakanlığın son 6 yıl içerisinde AB Kırsal Kalkınma ( IPARD ) Programı çerçevesinde yüzde 50 destekli kaynaklar dağıttığını ifade etti .
2010 yılında kırsal kalkınmayı kapsayan , ön görülen destek miktarının 5 , 6 milyar dolar olduğunu kaydeden Erkan , 2009 yılı itibariyle de 3 bin tesisin , Türkiye ' nin 81 ilinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekti .
Kahramanmaraş ' ta da 23 kooperatife 20 milyon , 46 kırsal kalkınma projesine de 7 milyon destek sağlandığının altını çizen Erkan , bu sürece IPARD ' ın destek olduğunu vurguladı .
Türkiye ' nin bu gün Avrupa ' nın 6 ' ncı büyük ekonomisi olduğunu söyleyen Erkan , " Ülkenin 50 milyar dolar sadece tarımdan gelen Gayri Safi Milli Hâsılası ( GSMH ) var . 25 milyondan fazla ekili alanı , enerji merkezi konumuna gelen yapısı , jeopolitik ve jeostratejisiyle Avrupa ' nın , Ortadoğu ' ya , Asya ' ya ve Afrika ' ya açılan bir dünya ülkesiyiz . Böyle bir ülkenin AB ülkesi olması kadar tabi olan bir şey olamaz . Tabiki sorunlarımız var . İşletme büyüklüğü , kalite , örgütlenme , eğitim ve finansman sorunlarımız var . Bu sorunlar AB ' ye bizi daha da yaklaştıracaktır . Bu konuya ' AB ' den para gelecek . ' gözüyle bakmayacağız . Yapısal sorunlarımızı çözüp AB içerisinde güçlü bir Türkiye için kullanacağız . " ifadelerini kullandı .
TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr . Ömer Süha Uslu da kırsal kalkınma destekleriyle yapılacak yatırımların , ilin kalkınmasına katkı sağlayacağını aktardı . IPARD Programı ve TKDK ile tarım sektörünün verimlilik gücünün artacağının altını çizen Uslu , şöyle konuştu : " Kahramanmaraş ' ın proje yapma kapasitesi gelişecek ve sorun çözmede katılımcılık artacak . Koordinatörlüğümüz , tarım ve kırsala uzatacağı destek eliyle , üretici ve yatırımcının yeni adresi , AB ' ye açılan yeni kapısı , büyüyen ve gelişen Türkiye ' nin bir parçası olacaktır . "
PROGRAM KAPSAMINDA HİBE VERİLECEK ALANLAR
Kırsal ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi için , çiftlik düzeyindeki faaliyetler , yerel ürünler , mikro işletmeler , kırsal turizm ile kültür balıkçılığı alanlarında yapılacak yatırım için yüzde 50 ile yüzde 65 oranlarında hibe destekleri verilecek . Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlarda da destek aynı oranda olacak . Buna göre , süt ve süt ürünleri işleme ve pazarlanması , et ve et ürünleri işleme ve pazarlanması , balıkçılık ürünleri işleme ve pazarlanması alanlarında , yüzde 50 ile yüzde 65 oranlarında hibe desteği sağlanacak .

( CİHAN )

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile