Kulu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tufan Kaya, TKDK’nın IPARD programı çerçevesinde hayvancılık, gıda işleme ve kırsal ekonomik faaliyetlerde 10 farklı başlıkta yatırımcılara geri ödemesiz destekler vermeye devam etmekte olduğunu belirtti.
TKDK’nın 19 Nisan 2013 tarihinde 10’nuncu başvuru çağrı İlanına çıktığını dile getiren Kaya, başvuruların 26 Nisan 2013 tarihinde saat 09.00’dan itibaren Konya İl Koordinatörlüğü’nde kabul edilmeye başlanacağını ve son teslim tarihinin 6 Mayıs 2013’te saat 21.00’de sona ereceğini hatırlattı.
10’uncu proje başvuru döneminde yatırım uygulama süresinin 3 ay olacağını vurgulayan Kaya, “Bu nedenle mevcut işletmelerine makine ekipman alımı yapacak olanlar ve ‘çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi’ başlığı altında arıcılık, süs bitkisi ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği konularında traktör ve makine ekipman alımı düşünenler için onuncu dönem çiftçilerimize bir fırsat olacak. Başvuru yapacak kişilerin bu fırsatı kaçırmadan değerlendirmelerini istiyoruz. Arıcılık yatırımlarında en az 50 en fazla 500 arısız kovan. İnşaat, makine ekipman, traktör alımı ve motorsuz karavan alımına, süs bitkisi yetiştiriciliğinde en fazla 1 hektar sera, en fazla 2 hektar açık alan üretim alanlarına yönelik sera inşaatı. Makine ekipman alımı ve traktör alımına; tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde ise inşaat işleri, makine ekipman alımı ve traktör alımına destek verilecek. Verilecek destek tutarı, proje yatırım tutarının yüzde 50’si, hayvancılık işletmelerinde ise destek tutarı yüzde 65’e kadar çıkmaktadır. Ayrıca, KDV muafiyeti de uygulanacaktır. Başvuru sahiplerinin hem yüzde 50 hibe ile hem de KDV ödemeden traktör sahibi olacaklar” diye konuştu.
Projeye başvuracak olan kişilerden istenen şartlar şunlar:
“Arıcılık başvurusu yapmak isteyenlerin, ziraat, veterinerlik veya tarım üzerine diploma sahibi olmaları veya en az 3 yıl arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olmaları gerekiyor. Ya da arıcılıkla ilgili en az 3 yıl SGK’dan sigorta kaydı olmalı veya sadece gerçek kişiler için 60 saatlik arıcılık eğitim sertifikasına sahip olmaları gerekiyor. Süs bitkisi ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yatırımı için proje sunacak olan başvuru sahibi, tarım meslek liseleri, tarım ve hayvancılıkla ilgili ön lisans programları, ziraat fakülteleri, peyzaj mimarlığı bölümlerinden mezun olmalı veya ilgili iş kolunda en az 3 yıl SGK’dan sigorta kaydı olmalı veya sadece gerçek kişiler için 60 saatlik ilgili alanda eğitim sertifikasına sahip olmalıdır. Arıcılık, süs bitkisi ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği için yatırım yeri, nüfusu 20 binin altında olan kırsal alanlar olmalıdır.”
Kırsal Kalkınmayı Desteklemede 10. Proje Başvurusu Dönemi Başladı
Konya’nın Kulu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tufan Kaya, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD programı kapsamında 10. proje başvurusu döneminin başladığını ifade etti.