Kırşehir'de 150 Yıllık "kürt Pilavı" Geleneği

Başta Adıyaman ve Malatya olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinden yaklaşık 150 yıl önce Kırşehir'e göç eden aileler, "Kürt pilavı" geleneğini sürdürüyor.

Özellikle düğün ve şenliklerde birlik ve kaynaşmanın vesilesi olan Kürt pilavı, ilk defa tadanların da ilgisini çekiyor. Kırşehir'in Boztepe ilçesine bağlı Büyükkışla köyü muhtarı Ali Karakoç, düğün töreninde konuklarına Kürt pilavı ikram etti.

Karakoç, AA muhabirine, Kürt pilavını geleneğinin yaklaşık 150 yıl önce Malatya ve Adıyaman başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinden Kırşehir'e göç eden dedeleri tarafından bölgeye getirildiğini söyledi.

Kendilerinin de bu geleneği sürdürmeye gayret ettiklerini ifade eden Karakoç, yörede çok sevilen Kürt pilavının özellikle düğün ve şenliklerde ikram edildiğini dile getirdi.

Zamanla bu yemeğin Kırşehir'in her yerine yayıldığını belirten Karakoç, "İl genelinde çoğu köyde düğünlerde Kürt pilavı yapılır. Bizim burada kaynaşmamıza da vesile olmuştur. Tadına varanlar tekrar yemek için sıraya girerler" dedi.

-Kürt pilavının tarifi

Davetlerde Kürt pilavı pişiren aşçı Yılmaz Demirel, bu yemeğin yörede çok sevilmesi nedeniyle zamanla ustalarının da yetiştiğini ifade ederek, tarifini şöyle yaptı:

"Taze kuzu etlerini haşlıyoruz. Bu etlerin suyunu bir yere süzerek alıyoruz. Daha sonra yöremize has tereyağını eritmeye bırakıyoruz. Rengi açılana kadar eriyor. Yine yöremize has köy bulgurunu kaynamış olan suya koyuyoruz. Bu üçü pilavımızın ana maddesi. Tereyağı eridikten sonra dinlenen bulgur ile birlikte harmanlıyoruz. Harmanladıktan sonra bir miktar bekliyoruz. Yağı iniyor. Daha sonra pilavı alta, haşlanan eti üstüne koyarak servis yapıyoruz. Kürt pilavındaki en önemli maharet et ve bulgurda kıvamı tutturmaktır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile