Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirme kapsamına alınan Şeker Fabrikaları arasında, Kayseri Şeker Fabrikası’na en yakın bölgelerde bulunan Kırşehir ve Sorgun Şeker Fabrikaları’nın satışı öncesi, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu tarafından gündeme taşınan satış yerine kiralama modeli ile ilgili kamuoyunda destek sesleri gelmeye devam ediyor. Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’ne bağlı Yahyalı Köyü ve Yozgat’ın Şefaatli İlçesi çiftçileri, özelleştirilmesi planlanan Sorgun Şeker Fabrikası’nın, bu sektörde tecrübe sahibi kuruluşların idaresine geçmesini umut ettiklerini belirterek, “Bugün en yakımızdaki Boğazlıyan Şeker Fabrikası ve Kayseri Şeker Fabrikası’nın büyüklüğü ortada, sonuçta Türkiye’nin en büyük ve modern iki Şeker Fabrikası’nın ve Sorgun Şeker Fabrikası’na talip olması bizleri heyecanlandırıyor. Fabrikamızın satılması yerine kiralanması fikrini Kırşehirli arkadaşlarımız gibi, bizlerde sonuna kadar desteklemekteyiz. Çünkü Kayseri Şeker Fabrikası gibi sektörde söz sahibi ve bölgemizi yakinen tanıyan firmaların, bu fabrikaların satışı için harcayacağı paranın, kiralama modeli ile yatırıma dönüşeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Kırşehir Şeker Fabrikası’na bağlı üretim yapan çiftçilerden gelen, “Yanınızdayız” sinyalinin ardından Yozgatlı çiftçiler de, Kayseri Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamına alınan Sorgun Şeker Fabrikası’nın, Kayseri Şeker Fabrikası tarafından kiralama suretiyle alınması fikrine destek olduklarını söylediler. Bölgede yapılan pancar üretiminin artması, fabrikanın yapılacak modernizasyonlar ile üretim kapasitesinin arttırılması ve çiftçinin tarımsal anlamda daha da desteklenebilmesi açısından, Kayseri Şeker Fabrikası’nın kendileri adına önemli bir kazanım olacağını ifade eden çiftçiler, “Firmaların, fabrikalarımızı devletimizin belirlediği rakamlar üzerinden pazarlık yaparak satın almaları, belli bir ekonomik bütçe gerektirmektedir. Devletimiz bu fabrikaların satışından en üst seviyede kazanç hedeflerken, bir taraftan firmaları da düşünmesi gerekmektedir. Çünkü firmaların satın almak yerine kiralamak suretiyle bu fabrikalara sahip olması, büyük bütçeler gerektiren satışlar için ayrılan paranın, bu fabrikaların modernizasyonu için harcanabileceğini ifade ettiler. Devletin uzun zamandır Kamu fabrikalarına yatırım yapamadığını da ifade eden çiftçiler, “Kayseri Şeker Fabrikası bölgemiz için önemli bir örnek, birçoğumuz Boğazlıyan Şeker Fabrikası’na bağlı ekim alanlarında ekim yapıyor. Bizler Sorgun Şeker Fabrikası üreticileri olarak çoğu zaman çiftçiye verilen desteği, Sorgun Şeker Fabrikamızda da görmek istiyoruz, belli ki bunun yolu Kayseri Şeker Fabrikası’nın Sorgun’u almasından geçiyor. Umarız kazanan çiftçi kardeşlerimiz olur” diye konuştu.
Kırşehir’in Ardından Yozgatlı Çiftçiler’de, Kiralama Modeli’ne Tam Destek Verdi
Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu tarafından özelleştirme kapsamına alınan Kırşehir ve Sorgun Şeker Fabrikalarının satışı yerine, kiralanması fikrine Sorgun Şeker Fabrikası’na bağlı ekim yapan çiftçilerden de tam destek geldi.