Kırşehir, topraksız sera ile sebze ve çiçek üretim merkezi olacak

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Mahmutlu köyünde topraksız üretim yapılabilecek seralar kuruluyor. Yaklaşık 500 dönüm arazi üzerine kurulan seral

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Mahmutlu köyünde topraksız üretim yapılabilecek seralar kuruluyor. Yaklaşık 500 dönüm arazi üzerine kurulan seralar ülkenin en modern jeotermal kaynakla ısınacak seraları olacak.

Yiğit Akü Grubu'nun inşa ettiği seralarda yılın 365 günü ürün alınabilecek. Domates, patlıcan, biber gibi sebzelerin yanı sıra gül, lale gibi çiçekler yetiştirilerek, hem yurt içine hem de yurt dışına satışı yapılacak. Yaklaşık 600 kişinin istihdam edeceği bu seralarla Kırşehir'in bir sebze üretim şehri olması planlanıyor. İlk ürünün 2011 yılı şubat ayında alınması planlanıyor. Öncelikle Kırşehir pazarına sunulacak ürünler daha sonra tüm ülkeye satılacak.

Konuyla ilgili yatırım yapılacak alana giden Kırşehir Valisi Mehmet Ufuk Erden, AK Parti Milletvekili Mikail Arslan ve bu yatırımın buraya yapılmasında büyük çaba sarf eden AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, Yiğit Akü Grubu yetkilisi Hamit Yiğit'le seraların kuruluş çalışmalarını yerinde inceledi.

Yapılan yatırımın içinde bulunan seralar 500 dönüm bir arazi üzerine kurulacağını ve jeotermal su ile ısınacağının altını çizen Yiğit Akü sahibi Hamit Yiğit, "Kırşehirli olduğumuz için buraya bir yatırım yapmak istedik. Bunun için son dönemlerde yoğun olan topraksız, sadece jeotermal su ile yapılabilecek tarım seraları kurduk. Bu seralar yaklaşık 500 dönüm üzerine yapılacak. Yapılan bu seralarda ilk olarak domates yetiştireceğiz. Seralarımızda hiçbir zaman toprak olmayacak. Yani topraksız üretim sağlayacağız." diye konuştu.

Jeotermal seralarda yetiştirecek ürünlerin Türkiye ve dünyaya ihraç edilebileceğini belirten Yiğit şunları söyledi: "Kurduğumuz bu seralar sayesinde yılın her dönemi üretim yapabileceğiz. Ayrıca bu seralar 600 kişiye istihdam sağlayacak. İlk ürünümüzü şubat ayında almayı planlıyoruz. Seralarda öncelikle domates, patlıcan, biber gibi sebzelerin yanı sıra gül, lale gibi çiçekler yetiştireceğiz."

Milletvekili Abdullah Çalışkan ise Yiğit Akü Grubu'nu buraya getirerek yatırım yapması için çok uğraş verdiğini söyledi.

Kırşehir Valisi Erden, yatırım yapmalarından dolayı Hamit Yiğit'e teşekkür etti. Erden bu seralar sayesinde bölgenin bu seralar sayesinde bir Akdeniz kentine dönüşebileceğine dikkat çekti. Yılın 365 günü ürün alınabilecek seralarda yetiştirilen ürünlerin hem yurt içine hem de yurt dışına satılacağına dikkat çeken Erden, "Şu anda İspanya'dan gelen seraların 100 dönüm üzerine kurulumuna başlanmıştır ve yılbaşında seralardan ilk ürünün alınması planlanmaktadır. Zaman içerisinde 500 dönüm üzerine sera inşaatı tamamlanacaktır ve bu seralar en az 500 kişiyi iş sahibi yapacaktır. Bu yatırımın başta Kırşehir olmak üzere jeotermal kaynaklara sahip diğer illere kurulacak diğer yatırımlara örnek olacağını ümit ediyoruz. Çiçekdağı'na kurulan bu jeotermal sera faaliyete geçtiği zaman Türkiye'nin en modern teknolojiye sahip serası olacaktır. Topraksız tarımın gerçekleştirileceği bu seralardaki otomasyon sayesinde fidelerin su ve gübre ihtiyacı bilgisayar kontrolünde sağlanacaktır." şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile