Kis Aylarinda Artis Yasanan Solunum Yolu Hastaliklarina Dikkat

Kis Aylarinda Artis Yasanan Solunum Yolu Hastaliklarina Dikkat

Solunum yolu hastaliklari sikayetiyle hastanelere basvurularin arttigina deginen uzmanlar, hastaliklardan korunmak için asi, dogal ve dengeli beslenme, sivi tüketimine dikkat edilmesi, kaliteli bir uyku düzeni olusturulmasi ve spor yapilmasinin önemine dikkat çekti.

Solunum yolu hastaliklari sikayetiyle Konya’da hastanelere basvurularda artis yasaniyor. Konya Sehir Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Baskani Uzman Doktor Arzu Tarakçi, kis aylarinda kapali ve kalabalik ortamlarda bulunma sikliginin artmasiyla enfeksiyon hastaliklarinin daha fazla görüldügünü ve vaka sayilarinda artis oldugunu söyledi.

Uzman Doktor Arzu Tarakçi, "Bunu biz kendi hastanemizde, poliklinigimize basvuran ve acil servise basvuran hastalarin artisindan da gözlemleyebilmekteyiz. Niçin bu enfeksiyonlar kis aylarinda daha fazla görülmekte dersek, çünkü kis aylarinda kapali ortamlarda ve kalabalik ortamlarda bulunma sikligimiz artiyor. Özellikle de virüsler soguk hava ortamini çok sevmekte, çogalmak için ideal bir ortam. Damlacik yoluyla ve sekresyonlar, parçaciklarin etrafa saçilmasiyla bulasabilen bir enfeksiyon oldugu için kolaylikla yayilim imkani bulabilmekte. Bu bizim için bir sürpriz degil, beklenen bir durum aslinda” dedi.



“Enfeksiyon hastaliklarinda en iyi korunma yöntemi asidir”

Enfeksiyon hastaliklarinda asinin önemine dikkat çeken Uzman Doktor Arzu Tarakçi, “Soguk alginligi dedigimiz zaman, daha ziyade burun akintisi, burun tikanikligi, geniz akintisi, burunda dolgunluk hissi, hafif bir ates bazen olabilir ama genellikle atessiz seyreden hafif bir kirginlik seklinde bir enfeksiyondan söz ediyoruz aslinda. Tabii ki bu enfeksiyonlarin tedavisinde antibiyotigin yeri yok. Çünkü etken viral enfeksiyonlu oldugu için semptomatik tedavi dedigimiz yaklasimi uyguluyoruz. Agri kesiciler, ates düsürücü, burun tikanikligini giderici spreyler, damlalar, mukus arttirici bir takim ilaçlar gibi verebiliyoruz. Bu kisiler genellikle ayakta geçirebiliyorlar bu ilimli enfeksiyon, bazen yatak istirahati gerekebiliyor. Halk arasinda grip olarak bilinen tablo ise biraz daha farkli, daha gürültülü bir tablo. Influenzanin etken oldugu enfeksiyondan söz ediyoruz. Aslinda çok ciddi bir ates, ciddi bas agrisi, öksürük, bogaz agrisi, siddetli kas, eklem agrilari olan hastada ciddi halsizlik nedeniyle zorunlu yatak istirahatinin gerektigi, istahsizligin oldugu bir tablo. Özellikle riskli gruplarda hastaneye yatisi gerektirebilecek kadar hizli seyir gösterir. Zatürreye dogru ilerler ve bu hastalar hastaneye, hatta yogun bakima yatmasi gereken vatandaslarimiz olabilir. Bu anlamda riskli gruptaki hastalar için enfeksiyonun belirtileri basladigi anda hiç vakit kaybetmeden bir saglik kurulusuna basvurmalarini öneriyoruz. Nedir bu riskli grup, 65 yasin üstündeki yasli hasta grubu, çocuk yas grubundaki hastalarimiz ve gebelerimiz, diger yanda kronik hastaligi olan bagisiklik sistemi zayiflamis immün sistemi zayif kanser hastalari gibi sorumlu grup, diger yandan kronik böbrek yetmezligi, kronik karaciger yetmezligi, astim, bronsit gibi, KOAH ve hastalarimiz bu grubun mutlaka sikinti yasadigi anda enfeksiyonuyla ilgili saglik kurulusuna basvurmasini öneriyoruz. Diger yanda yine bu grubu biz asi ile koruyabiliriz. Influenzanin neyse ki bir asisi var. Enfeksiyon hastaliklarinda en iyi korunma yöntemi bir asidir. Asinin ideal zamani eylül ile ocak ayi arasinda olsa da vatandaslarimiz panige kapilmasin. Ocak ayina geldik, mart ayina kadar olan süreçte yine asimizi yaptirabiliriz, geç kalmis degiliz” seklinde konustu.



“Kalabalik ve kapali ortamlardan korunalim. Mutlaka öyle bir ortama gireceksek maske takmaya çalisalim”

Hastaliktan korunmak için dogal ve dengeli beslenme, sivi tüketimi, uyku düzeni ve spor yapilmasina dikkat çeken Arzu Tarakçi, “Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarindan korunmak için birtakim tedbirler ise kapali ortamlarda bulunmamaya çalisalim. Kalabalik ve kapali ortamlardan korunalim. Mutlaka öyle bir ortama gireceksek maske takmaya çalisalim. Bulundugumuz odamizi hijyenik halde tutalim, temizleyelim, sik sik havalandiralim. Herhangi bir hapsirik, öksürük gibi durumda, etrafa sekresyonlarin saçilmamasi için bir mendil yardimiyla agzimizi, burnumuzu kapatalim. Sik sik el hijyenimizi saglayalim, solunum yolunda enfeksiyona dair herhangi bir semptomumuz varsa, mümkün mertebe insanlarla temas etmemeye çalisalim. Temas edecek olursak maske kullanalim disariya çikarken. Tabii ki bu arada sistemi normal olan insanlar, bu enfeksiyonlari rahatlikla geçirebilirler. Bunun için destekleyici bir takim tavsiyelerimiz olabilir. Immün sistemi destekleyen, dogal ve dengeli beslenme, mutlaka mevsimin taze meyve sebzelerinden alalim. Bol sivi tüketelim, probiyotik alalim. Iyi ve kaliteli bir uyku düzeni olusturmaya çalisalim, düzenli olarak spor yapalim” diye konustu.

Vatandaslar ise hastaliktan korunmak için spor yaptiklarini, vitamin aldiklarini belirtti.

73 yasindaki Ali Dogru, zamaninda futbol oynadigini, çok spor yaptigini belirterek, "Bir kaç kere doktora gittim. Sadece diz baglarinda kireçleme olmus onu da spor ile önledim. 2 oglum var onlarla halen hali sahada maç yaparim. Bahçem var orada da yaz aylarinda kendim üretip, kendim dogal olarak tüketiyorum. Onun da karsiligi suanda dincim çok sükür" dedi.

83 yasindaki Abdullah Loras da alkol, sigara kullanmadigini, halen spor yaptigini ve dinç kaldigini kaydetti.

Kis aylarinda C vitamini takviyesi yaptiklarini belirten Mehmet Göksel de "Kis aylarinda çocugumuzu C vitamini ile besliyoruz. Soguk alginligina karsi ise ilaçlar kullaniyoruz. Soguk havada disariya çikinca çocugumuzun üzerini siki giydiriyoruz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile