Kış Aylarında Farenjite Dikkat

Kış Aylarında Farenjite Dikkat

Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Hasan Zafer Hırçın, havaların soğumasıyla birlikte akut farenjitin kendini göstermeye başladığını, tedavi edilmediği takdirde hastalığın kronikleşebileceğini söyledi.

Kış mevsiminin kendini iyiden iyiye göstermeye başladığı bugünlerde farenjit şikayetlerinin artış gösterdiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Zafer Hırçın, sigara içilmesi, aşırı sıcak ya da soğuk içecek veya yiyeceklerin tüketilmesi, alerjik hastalıklar, hava kuruluğu, burun tıkanıklığı, iklim değişiklikleri gibi faktörlerin farenjit hastalığının oluşmasını tetikleyebileceğini ifade etti.

”KAPALI YERLERDEN UZAK DURUN”

Akut farenjitin görülme sıklığının mevsim geçişlerinde artabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hasan Zafer Hırçın, şu bilgileri verdi: “Akut farenjitten korunma ve akut farenjit tedavisinde bireysel tedbirler ilaç tedavisine göre daha ön plandadır. Çok baharatlı yemeklerden ve boğazı tahriş edici yiyeceklerden kaçınılması gerekir. Boğaz kuruluğunu azaltabilmek için sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Elleri sık yıkamak ise enfeksiyonun bulaşmasını engellemeye yardımcı olur. Havadaki kuruluğu azaltabilmek için kalorifer peteğinin ya da ısıtıcının yakınına su konularak odanın nemli kalması sağlanmalıdır. Tozlu, kirli ortamlardan ve kapalı yerlerden uzak durmak gerekir. Ayrıca toplu taşıma araçlarının kullanılması, sigara içilmiş kapalı ortamlarda bulunmak da enfeksiyonun yayılmasını kolaylaştırır."

TEDAVİYİ ERTELEMEYİN

Farenjit tedavisinde gereksiz ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hasan Zafer Hırçın, “Genellikle akut farenjit 2 ile 4 gün içinde kendi kendini toparlayan bir hastalıktır. Bu sürenin uzaması durumunda mutlaka hekime danışılmalı, diğer tedaviler yönünden değerlendirilmeli ve tedavi aksatılmadan uygulanmalıdır” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile