Kış Aylarında Sakatlanma Ve Yaralanmalara Dikkat

Kış Aylarında Sakatlanma Ve Yaralanmalara Dikkat

Uzmanlar, yurt genelinde etkili olan kar yağışı ve soğuk havalarla birlikte sakatlanma ve yaralanma vakalarının artış gösterdiğini belirterek uyarılarda bulundu.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Fizyoterapist Öğretim Görevlisi Begümhan Turhan, kar yağışıyla birlikte soğuk havalarda sakatlanma ve yaralanma gibi konularda bilgiler vererek, uyarılarda bulundu. Soğuk ve karlı kış mevsiminde hareket etmenin önemini anlatan Turhan, “Öncelikle kendinize en uygun olan egzersizi belirlemelisiniz. Bunun için fizyoterapistiniz size yardımcı olacaktır. Kış aylarında egzersiz öncesinde daha yoğun bir şekilde ısınma ve soğuma egzersizleri yapılması çok önemlidir. Çünkü, soğuk havalarda vücudun ısınma ve soğuması zaman alacaktır. Isınma egzersizleri asıl egzersize hazırlayarak sakatlanmalardan korur. Soğuma egzersizleri ise vücudunuzun egzersiz sonrası toparlanmasını sağlayacaktır” dedi.



“Yeteri kadar uyumamak sakatlanmalara etken"

Turhan, kış mevsiminde vücudumuzdaki hormonlarla ilgili değişiklikler ve egzersizle ilgili bilgiler verdi. Kış mevsiminde yeterli uykunun alınması gerektiğini belirterek, aksi durumda sakatlıkların hedefi olunabileceğini ifade etti.

Turhan, "Bilindiği üzere kış mevsiminde hava daha erken kararmaktadır. Oysa egzersiz için gün ışığını tercih etmek çok önemlidir. Beyin, hava karardığında uykuyu uyaran bir kimyasal olan melatonin hormonunu salgılama emri verir. Normalde 23.00 ile 05.00 saatleri arasında salgılanan bu hormon, kış aylarında beynimizin bir yanılgısı olarak daha erken saatlerde salgılanır. Böylece kış mevsiminde uyku halimiz daha erken saatlerde belirir. Vücudumuz dinlenmek ister. Yeteri kadar uyumamak sakatlanmalara karşı kişiyi daha açık hale getirebilir. Bu nedenle, egzersizler sırasında kendinizi bitkin düşecek şekilde zorlamaktan kaçının. Seratonin hormonu, fiziksel ve ruhsal iyilik halimizi sağlayan önemli bir hormondur. Kış mevsiminde ışığın az, havanın soğuk olması uyku ve tembelliğe olan eğiliminizi artırabilir ve de salgılanan seratonin miktarını düşürür. Kış aylarında beyniniz, azalan seratonin seviyesini yükseltme emrini verdiğinde kendinizi karbonhidrat içerikli besinlerin içine gömülmüş olarak bulabilirsiniz. Bu da sizin her gün yaklaşık 800 kalori fazladan almanız anlamına gelir. Kilo almanız kaçınılmazdır. Besin alımını kontrol etmek ve düzenli egzersiz yapmak, kış aylarını kilo almadan atlatmanıza yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile