Uzm. Dr. Sema Halhallı, kış aylarında mevsimsel grip, soğuk algınlığı gibi sık görülen rahatsızlıkların yanında son yıllarda ölümle sonuçlanan vakalara sebep olan domuz gribi şüphesinin de vatandaşların hastanelere müracaatını arttırdığını hatırlattı. Domuz gribinin soğuk algınlığı ve mevsimsel gripten farklı bir takım belirtilere neden olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Halhallı, hastalıkların belirtilerini şöyle sıraladı:
“Ateş, soğuk algılığında nadiren görülen bir durumdur. Mevsimsel gripte genellikle görülür. Domuz gribinde ise sıklıkla görülür. Domuz gribine yakalanan insanların yüzde 80’inde 38 derece ateş görülür. Öksürük, soğuk algınlığında kesik ve balgamlı öksürük olarak görülür. Mevsimsel gripte kuru ve kesik öksürük olarak görülür. Domuz gribinde balgam yoktur ve kuru öksürük şeklinde görülür. Ağrı, soğuk algınlığında hafif vücut ağrıları görülebilir. Mevsimsel gripte ise, orta dereceli vücut ağrıları görülür. Ciddi boyutlarda vücut ağrısı domuz gribinde çok yaygın görülür. Burun akıntısı, kendi kendine geçecek bir haftalık bir burun akıntısına rastlanır. Mevsimsel gripte yaygın bir belirti olarak görülen burun akıntısı, domuz gribinde ise az görülür. Ateş basması, soğuk algınlığında sık görülen bir belirti değildir. Mevsimsel gripte ise hafif ve orta dereceli ateş basmaları yaşanabilir fakat domuz gribinde bu belirti dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hastaların yüzde 60’ında ateş basması görülür. Hapşırma belirtisi, soğuk algınlığı ve mevsimsel gripte sıklıkla görülürken domuz gribinde bu belirti nadir olarak görülür. Ani semptomlar, soğuk algınlığında bir iki gün arasında belirtiler görülür. Mevsimlik gripte, bir iki gün içerisinde yüzde kızarıklık, iştah kaybı, baş dönmesi, kusma gibi görülen belirtiler 4 ila 7 gün sürebilir. Bu hastalarda ishal de yaygın olarak görülür. Domuz gribinin belirtileri 3 ila 6 saat arasında hızlı bir şekilde gelişir. Yüksek ateş, ağrı ve sızı gibi görülen belirtilerdir. Süresi hastaya göre 4 ila 7 gün arasında değişebilir. İshal yaygındır. Baş ağrısı, soğuk algınlığında sık rastlanmaz. Mevsimsel gripte yaygın olarak görülür. Domuz gribinde ise, baş ağrısı nadir hissedilir. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığında, sık olarak görülür. Mevsimsel gripte genelde vardır. Domuz gribinde ise bu belirti sık olarak görülmez. Nefes darlığı, soğuk algınlığında hafif bir şekilde görülen belirti mevsimsel gripte orta dereceli olarak görülürken domuz gribinde ise ağır şekilde görülür.”
Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Halhallı, bu hastalıklardan korunmak için öncelikle kişisel temizliğe önem verilmesi gerektiğini belirterek ellerin temiz tutulmasının hastalıklardan korunmak için ilk adım olduğuna değindi. Halhallı, açıklamasında, “Hastalıktan korunmak için uykusuz kalınmamalı, fiziksel aktiviteler sağlanmalı, günlük stres kontrol edilmeli, bol sıvı ve besleyici gıdalar alınmalı. Ayrıca hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Cansız yüzeylerin çamaşır suyu ile temizlenmesi yeterli bir önlemdir” dedi.
Kış Aylarında Sık Görülen Hastalıkların Belirtileri
Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Halhallı, kış aylarında sık görülen mevsimsel grip, soğuk algınlığı ve domuz gribi belirtileri arasındaki farkları anlattı.