Kış Gecelerini Yöresel Oyunlarla Değerlendiriyorlar

Amasya'nın Suluova ilçesine bağlı Soku köyünde vatandaşlar, uzun kış gecelerinde toplandıkları köy konağında yöresel oyunlarla hem eğleniyor hem de kültürlerini yaşatıyor.

Köy halkı bayram ve özel günler haricinde kış aylarında haftanın belli günlerinde toplanarak, adına "birlik gecesi" dedikleri hem eğlendikleri hem de fikir alışverişinde bulundukları toplantılar yapıyor.

Gecede katılımcılara ikram edilen yemeklerin ardından köyün gençlerinden oluşturulan oyun ekibi, dedelerinden ve babalarından öğrendikleri "tura" ve "tabur vur tabur dur" isimli yöresel oyunları sergiliyor.

Yatsı namazından sonra toplanan köyün yaşlıları ve gençleri, önce yer sofrasında yöresel lezzetlerden "kaz tiridi"nin tadına bakıyor. Daha sonra maniler okuyup türküler eşliğinde halay çeken köylüler, yöresel oyunları büyük bir keyifle oynayarak, soğuk kış gecelerinde sıcak dostluklar kuruyor.

Köy muhtarı Mehmet Kaya, bu geleneğin uzun yıllardır sürdürüldüğünü, kış aylarında düzenledikleri eğlencelerde uzun kış gecelerindeki boş zamanlarını değerlendirmeye, kültür ve geleneklerini yaşatarak, gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Köyün tarihinin 500 yıl öncesine dayandığı ve kültürel bir mirasa sahip olduklarını belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Kışın halkımız gündüzleri rutin köy işleriyle uğraşıyor. Uzun kış gecelerinde de köy konağında bir araya geliyoruz. Dedelerimizden ve babalarımızdan öğrendiğimiz gelenek ve göreneklerimizi biz de yeni nesillere, gençlerimize anlatmaya çalışıyoruz. 'Tura' ve 'tabur vur, tabur dur' gibi isimler verdiğimiz oyunları oynuyoruz. Yaptığımız bu toplantılarda istişare ederek köyümüzün birlik ve beraberliğini sağlıyoruz, aynı zamanda yöresel oyunlarla kültürel mirasımızı yaşatıyoruz. Şehir hayatında herkes birbirinden habersiz oluyor ama biz köyümüzde birlik ve beraberlik içinde yaşıyoruz."

Akdağ Köyleri ve Köylüleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz Keten ise Soku'nun da yer aldığı 23 köyün bulunduğu Amasya Akdağ yöresinin oldukça zengin tarihi ve kültürel birikime sahip olduğunu ifade etti.

Keten, "Kurduğumuz dernekle uzun süredir yaptığımız çalışmalar neticesinde kaybolan oyunlarımız, kültürel özelliklerimizin tamamını derledik, kayıt altına aldık. Gençlerimize aktarılması için çalışmalar yapıyoruz. Yöresel oyunlarımızı kitap haline getirdik ve yayımladık. Derneğimiz tarafından yapılan çalışmalar neticesinde derlenen halk oyunları, maniler, türküler, orta oyunları ve yöresel oyunlarımızı yeni nesillere öğreterek, kültürümüzü yaşatmayı amaçlıyoruz" dedi.

Köy sakinlerinden Seyitahmet Göncü de kış gecelerinde en büyük zevklerinin köy odasında yöresel oyunlar oynamak olduğunu anlatarak, "Bu eğlencelerimizi köyümüzde genelde kış geceleri yapıyoruz ve kültürümüzün unutulmaması için gençlerimize tatbik ediyor, onları bilgilendiriyoruz. Hem eğlence hem de bilgilendirme amaçlı yapıyoruz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile