Kızılırmak Deltası’nda gerçekleştirilecek Kış Ortası Su Kuşu Sayımı(KOSKS) için hazırlık mahiyetinde olan eğitime Ornitoloji Merkezi Yönetim Kurulundan Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, yüksek lisans öğrencisi Ömral Ünsal Özkoç, kuş gözlemcisi Nizamettin Yavuz, OMÜ Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri ve öğrenciler katıldı.
KIZILIRMAK DELTASI’NDA YENİ KEŞFEDİLEN NOKTALAR VAR
Genel olarak neden “KOSKS yapıyoruz, KOSKS nasıl yapılır? KOSKS sayım teknikleri ve su kuşu tanımlama” alt başlıklarıyla verilen eğitimde Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, KOSKS’un içeriğinde bulunan metot, standart yöntemler ve sonuçların değerlendirilmesi hakkında bilgiler aktardı. Erciyas çok nadir kuş türlerinin hiç beklenmeyen yerlerde barınabileceğine dikkat çektiği sunumunda Kızılırmak Deltası’nda da yeni keşfedilen noktalar olduğu vurguladı.
KIZILIRMAK, GEDİZ, YEŞİLIRMAK VE HERSEK LAGÜNÜ BAŞI ÇEKİYOR
Yrd. Doç. Dr. Erciyas nesli tehlikede olan şu kuşlarının “yelkovan”, “tepeli pelikan”, “dikkuyruk”, “kervançulluğu”, “pasbaş patka”, “bahri”, “macar ördeği”, “boz ördek” olduğuna işaret edip sayım yapılan alanların genel dağılımını yansıtan haritayı paylaşarak 2014-2015 raporları üzerinde çalıştıklarını ve yayına hazır hale getirmeye gayret ettiklerini ifade etti.
Erciyas, Türkiye’de tür çeşitlilik sayısı ve dağılımı açısından başı çeken bölgelerin Kızılırmak, Gediz, Yeşilırmak ve Hersek lagünü (Yalova) olduğunu kaydederek “Su kuşu sayısı dalgalanmaları hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde söz konusu olabilmekte. Sonuçların değerlendirilmesinde ulusal raporlar, Ramsar Anlaşması kapsamında yer alan yüzde 1’lik kriter, düzenli olarak 20 bin su kuşu barındırması, Afrika-Avrasya Göçmen Kuşlar Sözleşmesi (The Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds) gibi ölçütler baz alınıyor” diye konuştu.
“ULUSLARARASI VERİ TABANI KULLANIYORUZ”
Kiraz Yavuz, Erciyas’tan sonra söz alan yüksek lisans öğrencisi Ömral Ünsal Özkoç da KOSKS’un planlanmasından bahsederek bu süreçte yer alan kapasite (insan sayısı, kalifiye kuş sayıcısı), ekipman, zaman, ulaşım, kaynak, maliyet gibi faktörlere değindi. Özkoç, Türkiye’de düzenli olarak sayılan alanlarla ilgili bir standardizasyona ulaşıldığına vurgu yaparak OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak uluslararası bir veri tabanı kullandıklarını sözlerine ekledi.
“KAÇAR KAÇAR SAYARIZ?”
Kuş gözlemcisi Nizamettin Yavuz ise su kuşu sayım tekniklerinin tüyo ve inceliklerini öğrencilerle paylaştı. Yavuz sayım noktasında tür çeşitliliğinin, kuşların toplam sayısı ve alandaki yayılıma dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yavuz daha sonra “Kaçar kaçar sayarız?” sorusunu öğrencilere yöneltip benek ve noktalardan oluşan resimleri göstererek onlardan kuş sayısı hakkında tahminde bulunmalarını istedi.
Kış Ortası Su Kuşu Sayımı Eğitimi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji (kuş bilimi) Araştırma Merkezi ve OMÜ Kuş Gözlem Topluluğu’nun öncülüğünde organize edilen “Kış Ortası Su Kuşu Sayımı Eğitimi” yapıldı.