Kış Ortasında Artan Sıcaklıklar Barajları Vurdu
Melen Çayı suyunun İstanbul’a taşındığı nokta olan Ömerli Barajı’nda sular metrelerce çekildi.
İstanbul’da yağmur yağışının mevsim normallerinden düşük olması, barajlardaki su seviyesini geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya düşürdü. Yüzde 49.31 oran ile İstanbul’un en dolu barajı olan Ömerli Barajı’nda da suların metrelerce çekildiği görüldü.
Melen Çayı’nın aktığı barajda yaşanan çekilme, çevre sakinlerinde de tedirginliğe neden oldu. Koçulu köyünde yaşayan Hamdi Gökalp, bu yıl barajda su seviyesinin çok düştüğünü belirterek, “1990’lı yıllar içerisinde de bu kadar inmişti. O zaman da belediye başkanları tankerle şehre su taşımışlardı. O günlerden biliyorum hemen hemen o seviyelere düşmüş gibi görülüyor. Kıyılardan metrelerce su indi. Geçtiğimiz sene Mart aylarında gördüğünüz orman içlerine kadar su vardı. Bugün bakıyorsunuz metrelerce aşağı inmiş gözüküyor. İnşallah yağışlar çok olur da İstanbul’umuz susuz kalmaz” diye konuştu.
Melen Çayı’ndan da az su aktığını dile getiren Gökalp, “Melen Çayı’nın aktığını söylüyorlar ama akmasına rağmen bu kadar indi. Bilemiyorum baraja akıyor mu akmıyor mu, direkt İstanbul’a mı veriyorlar, ne kadar faydası var bilemiyorum. Yetkililer daha iyi bilir” dedi.
Bu sene iklimin çok kurak geçtiğini ifade eden Gökalp, “Şuana kadar su sıkıntımız olmadı, inşallah da olmaz. 3 ya da 4 ay sonra da bu susuzluk bu kadar daha inerse İstanbul susuz kalır” şeklinde konuştu.
Ocak 2013 yılında İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 70,04 iken, bu yıl doluluk oranı yüzde 34,11’lere kadar geriledi
MELEN ÇAYI PROJESİ
İstanbul'un uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ tarafından hazırlanan ve 3 aşamadan oluşan Büyük Melen Projesi’nin 1. aşaması 2001 yılında başladı.
Çalışmalar kapsamında yaklaşık 182 kilometre uzunluğunda Melen İsale Hattı, Cumhuriyet Arıtma Tesisi ve Boğaziçi Tüneli inşaatı sürdürülürken, kentin acil su ihtiyacının ortaya çıkması üzerine DSİ, Melen Çayı’ndan gelen suyu 105 kilometrelik boru hattı ile 2001 yılında devreye giren Yeşilçay sistemine entegre etti. Yaklaşık 750 milyon TL’ye mal olan proje, 2007 yılında hizmete girdi.