Kis Uykusuna Yatamayan Ayilar, Mezarlari Kazmaya Basladi

Kis Uykusuna Yatamayan Ayilar, Mezarlari Kazmaya Basladi

Kastamonu’nun Agli ilçesinde kis uykusuna yatamayan ayilar, yeni defnedilen cenazelerin mezarini kazmaya basladi. Mezarin içerisine jiletli tel sararak cenazeleri ayilardan korumaya çalisan vatandaslar, yasanan ayi problemine çözüm bulunmasini istedi.

Kastamonu’nun Agli ilçesinde 2014 yilinda mezardan cenazeyi çikartip kaçiran ayi, Küre ilçesinde de mezardan ceset çikartmisti. 2017 yilinda da Seydiler ilçesinde kazdigi mezardan ceset çikartan ayilar büyük panige sebep olmustu. Bu yil kis uykusuna yatamayan ayilar, yine mezarliklara musallat oldu. Inebolu ve Agli ilçesinde yaklasik 60 gün önce hayatini kaybeden vatandaslarin mezarlari da kis uykusuna yatamayan ayilar tarafindan kazildi. Inebolu ilçesi Cünürye Mahallesi’nde bulunan mezari kazmaya çalisan ayi, köpeklerin tepki vermesi üzerine cenazeyi çikartamadan kaçti. Bu olayin üzerinden kisa bir süre sonra Agli ilçesinde de ayni durum yasandi. Agli ilçesine bagli Bereketli köyünde mezarliga gelen ayi, yaklasik 3 ay önce cenaze defnedilen mezari kazmaya çalisti. Mezara yerlestirilen dikenli tel sayesinde ayi amacina ulasamadi.

Bereketli köyü ile çevresindeki köylerdeki mezarliklara musallat olan ayilar, 7 mezari açmaya çalisti. Köy sakinlerinin dikkati sayesinde ayilar, bölgeden uzaklastirilirken açilan mezarlar ise vatandaslar tarafindan yeniden kapatildi. Artan ayi saldirilari sebebiyle köy sakinleri korktuklarini söyledi.



“Mezarligimiza bir Fatiha okumaya dahi gidemez olduk”

Bereketli köyünde yasayan Cahit Ergin, “Yaklasik 3-4 ay önce evladimizi burada defnettik. Fakat o vahsi hayvan, ölülerimizi dahi rahat birakmiyor. Mezarin üstünü tamamen kapatmistik, topragin hepsini atamamistik. Ölülerimize de zarar veriyor. Bizler, buna bir çare ya da çözüm bulamiyoruz. Son 1 yildir bu olaylar tamamen daha da fazla artti. 700-800 civarinda olan ayi popülasyonunun bin 600’larin üzerine çiktigini söylüyorlar. Bu hayvanlar bizleri abluka altinda aldi. Mezarligimiza bir Fatiha okumaya dahi gidemez olduk. Komsumuza oturmaya da gidemiyoruz. Buna büyüklerimiz bir önlem alsinlar” dedi.



“Cenazemizi mezarda jiletli tel serip, kireç dökerek korumaya çalisiyoruz”

Cenazelerini defnederken kireç ve jiletli tel ile önlem aldiklarini ifade eden Ergin, “Cenazemizi defnederken mezara kireç döküyoruz. Cenazenin kokusunu toprak disariya vermesin diye kireç döküyoruz. Jiletli tel seriyoruz. Bunu da ayin cenazeyi mezardan çikarmasin diye seriyoruz. O tel, ayiya zarar veriyor. Yeterince derin kazamiyor, patisini yirtiyor. Yoksa cenazemizi mezardan çikartacak. Ondan sonra götürüp, kim bilir nerede parçalayacak” diye konustu.

Yetkililerden yasadiklari soruna çözüm bulmalarini isteyen Ergin, “Birkaç yil önce hem ilçemizde hem Küre’de hem de çevre ilçelerimizde ayinin, cenazelerimizi mezardan çikartip götürüp bir yerde yedigini biliyoruz. Bizler de bu yüzden cenazemizi korumaya çalisiyoruz ama bu nasil yapariz, nasil önlem aliriz bunu bilemiyorum. Ölülerimiz dahi artik toprakta yatamiyor, onlari saklayamiyoruz. Büyüklerimizden çözüm istiyoruz. Bizleri korusunlar” seklinde konustu.



“Ari kovanlarina zarar verdikleri gibi mezarlarimiza da zarar veriyorlar”

Ayilarin, kovanlarina ve hayvanlarina da zarar verdigini belirten Malik Kilinç ise “Bu yil özellikle ayi vakalarinda bir artis gördük. Mahallemizde ayilar, ari kovanlarina zarar verdikleri gibi mezarlarimiza da zarar veriyorlar. Artik buna bir çare bulunmasi gerekiyor. Bu cenazeyi ben defin ettim. 3 ay kadar falan oldu. Bu sekilde yeni defnedilmis cenazelere ayilarin zarar verdigine sahit oluyoruz. 2-3 yil öncesine kadar Kastamonu’da 800 civarinda olan ayi sayisinin su anda bin 600’lere kadar çiktigini söylüyorlar. Ayi popülasyonunda gerçekten bir artis görülüyor. Buna da bir çare bulunmasi gerekiyor. Çünkü mezarlarimizi görüyorsunuz, zarar veriyorlar" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile