HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da, vatandaşlar yörenin vazgeçilmez tatlarından isotu kış mevsiminden önce hazırlamak için yoğun bir çalışma yürütüyor.
Havaların serinlemeye başlamasıyla ellerini çabuk tutmak isteyen vatandaşlar, daha kaliteli bir ürün elde etmek için hazırlıklarını sürdürüyor.
Nisanda ekilen, bakım ve sulamanın ardından ağustosta hasat edilmeye başlanan biberleri alan Şanlıurfalılar, Haliliye ilçesine bağlı Sırrın Mahallesi'nde oluşturulan alanda biberleri yıkadıktan sonra sap ve çöplerinden arındırıyor.
Daha çok kadın ve çocukların çalıştığı alanda biberler, elle parçalandıktan sonra makineden geçirilip naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor. Gün içinde yönü değiştirilerek güneşte tamamen kuruması sağlanan biberler, rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekiliyor.
Zeytinyağıyla harmanlanmasıyla tat ve parlaklığını kazanan biberler, başta çiğ köfte olmak üzere yöresel tatlarda damaklara ulaşıyor.
- 'Talep çok fazla'
Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Bekir Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, isotun özellikle sıcak havalarda hazırlanması gerektiğini, bu durumun ürünün lezzetini çok etkilediğini anlattı.
Üreticilerin yağışlı havadan önce ellerini çabuk tutması gerektiğini belirten Polat, yoğun talep nedeniyle bu yıl zorlandıklarını ifade etti.
Polat, isot hazırlamanın zor bir iş olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
'Ağustos ayından itibaren vatandaşlarımız isot hazırlıyor, artık son dönemlere yaklaştık. Biz temiz ve kaliteli üretim yapmayı amaçlıyoruz. Bu anlamda isot soğuk havada yeterince kurumadığı için tadını kaybediyor. Üreticilerimiz son dönemde daha çok çalışmaya başladı çünkü herkes yağmurdan önce işini bitirmek istiyor. Bu yıl ürün talebi çok fazla, tarladan istediğimiz miktarda biber alamadık.'
- 'Çalışmaları hızlandırdık'
İsot hazırlayan kadınlardan Sema Çiçek de yaklaşık iki aydır yoğun mesai harcadıklarını dile getirerek, 'Gece gündüz demeden daha iyi ürün elde etmek için çalıştık, acıdan ellerimiz yandı. Ama çok şükür isotumuz çok kaliteli, müşterilerimiz memnun olunca biz de mutlu oluyoruz. Havanın durumuna göre bir ay daha çalışıp sezonu kapatırız.' diye konuştu.
Nur Kaya da güneşli günleri fırsat bilerek çalışmalarını hızlandırdıklarını aktararak, vatandaşların, aldıkları isotun kuru olmasına dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.
Okulun ardından ailesine yardım etmek için gelen 10 yaşındaki Ravza Çiçek de burada çalışarak harçlığını çıkardığını anlattı.
Kışa 'Acı' Hazırlık
Şanlıurfa'da vatandaşlar, yağışlı havalardan önce yörenin vazgeçilmez tatlarından isotu hazırlamak için hummalı bir çalışma yürütüyor İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Polat: 'Üreticilerimiz son dönemde daha çok çalışmaya başladı çünkü herkes yağmurdan önce işini bitirmek istiyor'.