'Kisaltmalar Ve Sik Kullanilan Emojiler Dilimizi Kirletiyor'

'Kisaltmalar Ve Sik Kullanilan Emojiler Dilimizi Kirletiyor'

Sosyal medyanin yayginlasmasiyla beraber Türkçeye yeni kelimelerle birlikte yeni anlatim biçimleri eklendi. Konusma esnasinda sik kullanilan bazi kisaltmalar ve emojiler, Türk Dil Kurumu sözlügünde yer almiyor. Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Toparli, duygu ve düsüncelerin güzel kelimeler yerine emojilerle anlatilmasini yadirgadigini dile getirdi.

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Toparli, günlük konusmada siklikla kullanilan kisaltma ve emojilerle ilgili konustu.

Prof. Dr. Toparli, “Bunlar özentilerdir. Bunlar kalici olmazlar. Yani gençlerin sevgilerini, duygularini, öfkelerini belli etmek için Türkçede onlarca anlatim vardir. Bunlardan uzaklasip sadece bir hareketle ki bu hareketler sözlükte yer almaz. Türk Dil Kurumunun sözlügünde hiçbir zaman yer almaz. Bunlari ben gençlere mümkün oldugu kadar kullanmamalarini söylüyorum. Hatta ’bik gelmek’ gibi kisaltip kullanimlarin da zarar verecegini, birbirleriyle mesajlasirken ’tesekkür’ yerine ’tskr’ yazmalarini. Selam yerine ’slm’ yazmalarini yadirgiyorum. Çünkü bugün ’slm’ yazdiginizi yarin okumaya kalkarsaniz ’Salim’ diye de okunabilir. Türkçenin en önemli özelligi sesli harflerin çoklugudur. Sesli harfleri yazmazsaniz ileride yazdiginiz seyleri okuyamama tehlikesiyle karsi karsiya kalirsiniz. Onun için Asim’in nesli diyordum ya nesilmis gerçek. Iste çignetmedi namusunu, çignetmeyecek. Mehmet Akif’in dizelerinde böyle diyor. Asim’in nesli yani gençlik namusunu, buradaki namus sadece soyut anlamiyla degil ülkesi, vatani, bayragi ve dili olarak kabul ediniz. Ezani olarak kabul ediniz. Bu gençlik bunlara hiçbir zaman laf söyletmemistir, söyletmeyecektir” dedi.



“Dil, bir milletin en önemli unsurudur”

Emojilerle dilin kirletilmemesini söyleyen Toparli, “Dil, bir milletin en önemli unsurudur. Insanlarin birbirleriyle anlasma vasitasidir. Öyle emojilerle kisa kisa konusmalarla kendi konustugunuz dili kirletmeyiniz. Kendinizce konusun. Bu heves geçicidir. Geçip gider. Ertesi gün tahmin ediyorum gençler ileriki yaslarinda, olgunlastiklarinda yaptiklarinin yanlis oldugunu anlayacaklar ve güzel Türkçemizin güzellikleriyle konusmaya ve yazmaya devam edeceklerdir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile