Kışanak, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde İncelemede Bulundu

Kışanak, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde İncelemede Bulundu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Dicle Nehri’ni kirlilikten kurtaracak en önemli altyapı yatırımlarından biri olan ve mayıs ayından bu yana işletmeye başlanan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulundu.

Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün Dicle Nehri’ni kirlilikten kurtaracak devasa altyapı yatırımlarından biri olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, mayıs ayından bu yana devreye alınarak işletilmeye başlandı. Tesiste, günlük 175 bin m3 su yüzde 98 oranında arıtılarak Dicle Nehri’ne bırakılmaya başlanırken, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, tesise giderek incelemelerde bulundu. Kışanak’a, DİSKİ Genel Müdür Vekili Zeki Kantaci ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin de eşlik etti.

25,6 milyon avroya mal olan tesiste, Giriş Pompa İstasyonu, Izgara Tesisleri, Kum ve Yağ Tutucular, Ön Çökeltme Havuzları, Anaerobik Karıştırma Tankı, Aktif Çamur Tankları, Son Çökeltme Havuzları, Çamur Yoğunlaştırıcılar, Çamur Karıştırma Tankları, Anaerobik Çamur Çürütücüler, Gaz Kullanım Tesisleri ve Çamur Susuzlaştırma ünitelerini gezen Kışanak, ilgililerden bilgi aldı.

Pis su yüzde 98 oranında arıtılıyor

AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) yüzde 85 desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 6 katkısı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün yüzde 9’luk öz kaynağı ile 25,6 milyon avroya inşa edilen tesis, mayıs ayında devreye alındı. Kent merkezinde 998 kilometreye tekabül eden kanalizasyon hattı aracılığıyla Arıtma Tesisi’ne gelen pis su (atıksu), tesiste kurulan ünitelerde yüzde 98 oranında arıtılarak, Dicle Nehri’ne temiz su olarak bırakılmaya başlandı.

Metan gazı elektrik enerjisine dönüştürülüyor

Diyarbakır’dan Basra Körfezi’ne kadar olan 1900 kilometrelik alanda Dicle Nehri üzerinde bir ilk olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, çalışması için gerekli olan bütün enerji ihtiyacını atıksu arıtma çamurlarından çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürerek karşılıyor. Tesis bu özelliği ile ekolojik çalışma felsefesine uygun bir şekilde doğadan gelen enerjiyi çevreye herhangi bir zarar vermeden üretiyor. Otomasyon sistemiyle de 24 saat tüm tesis sahası kontrol ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile