Psikolog Merve Özdede fiziksel aktivitenin ruh sagligi açisindan önemine ve kis depresyonuna karsi alinabilecek önlemlere hakkinda bilgi verdi. Psikolog Özdede, düzenli fiziksel aktivite yapmanin insan vücudu üzerindeki birçok olumlu faydalari herkes tarafindan bilinen ve kabul edilen bir gerçek oldugunu vurguladi. Özdede, fisiksel aktivetenin baslica yararlarini ise vücuttaki organ ve sistemlerin daha uzun süreli ve saglikli bir sekilde fonksiyonlarini devam ettirmesi, bagisikligin güçlenmesi, dolayisiyla organizmaya zararli mikroplara ve birçok hastaliga karsi direnç saglamasi olarak siraladi.
Özdede, "Fiziksel aktivitenin fiziksel yararlari kadar psikolojik yararlari da göz ardi edilemeyecek kadar fazladir. Ruhsal çöküntüler, kaygi bozukluklari, kisa ve uzun süreli depresyon gibi rahatsizliklarin gelismesinin nedenleri arasinda aktivite kisitliligi bulunmaktadir. Bunun giderilmesi, birçok hastaliklarda oldugu gibi ruhsal rahatsizliklarda da hem tedbir hem de tedavi görevi görmektedir. Fiziksel aktivite kisitliligi stres bozukluklarini veya depresyonu getirebilir Aktivite kisitliginin oldugu dönemlerde; beynimiz açiga çikmayan enerjiyi bir sekilde atmak egilimine girecektir ki hareketsiz ve kapali kalmis bir bünye de bu yogun stres durumu ve öfke nöbetleri, sinirlenme olarak kendini göstermektedir. Kisaca söylemek gerekirse bedensel olarak atilamayan olumsuz enerji fiziksel olarak somatizasyon bozukluklarina neden olabilirken, ruhsal olarak stres bozukluklari veya depresyona neden olabilmektedir" dedi.
"Depresyon en çok kis aylarini seviyor"
Özdede, kis döneminde depresyona neden olan sikayetlerin arttigini belirterek, "Içinde bulundugumuz kis döneminde daha önce belirttigimiz sikâyetler daha yogun gündeme gelmeye baslamakta. Bunu etkileyen faktör ise aktivite eksikligine eslik eden hava sartlari. Gecelerin uzadigi, gündüzlerin ise kisa ve günes isigindan yeteri kadar faydalanamadigimiz kis mevsimi sartlarinda yeteri kadar uyusak bile uykusuz, yeteri kadar beslensek bile yorgun ve halsiz hissederiz. Uyku-Uyaniklik dengemizi saglayan melotonin hormonu bu dengesizlikten kaynakli üretimini arttirir ve bizde uykulu ve yorgun bir hale sebep olur. Yorgunluk sikâyeti disinda melatonin artmasi, serotonin hormonunda azalmaya neden olur. Çok bilindigi üzere serotonin hormonu bizim ruhsal iyilik halimizi destekleyen en önemli faktörlerden. Dolayisiyla yorgunluga ek olarak kendimizi iyi hissetmeme durumu ile de karsi karsiya kalabiliriz" seklinde konustu.
Depresyona karsi etkili 3 silah: aktivite, beslen ve uyku
Özdede, kis depresyonuna karsi fiziksel aktiviteye, iyi beslenmeye, iyi uyumaya özen gösterilmesi gerektigini vurgulayarak, "Zorlu kis mevsimleri basta olmak üzere hayatimizin tamaminda daha zinde, saglikli ve ruhsal anlamda iyi hissetmek için vücudumuzun ihtiyaçlarini karsilamak ve gereken destegi karsilamak durumundayiz. Iyi beslenmek, iyi uyumak, kendimize zaman ayirmak ve en bastan bu yana konustugumuz fiziksel aktivitelere hayatimizda daha sik yer vermek bu destegi saglamak için atabilecegimiz en saglikli adimlardir. Bir süre öncesine kadar beden ve ruh birbirinden ayri degerlendirilirken günümüzde bu iki kavramin aslinda birbiriyle uyum içinde ve baglantili oldugu birçok arastirma ve çalismalarla ortaya koyulmustur. Dolayisiyla bütünsel bir saglikli olma halinden bahsedebilmek için bedenimize ve ruhumuza gereken önemi vermeli, iki kavramin birbirini destekledigini unutmamaliyiz" diye konustu.
Kisin Aktivite, Beslenme Ve Uyku Ile Ruh Sagliginizi Güçlendirin
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Psikologu Merve Özdede, kis depresyonuna karsi fiziksel aktivite, iyi beslenme ve kaliteli uyku önerisinde bulundu.