Kis aylarinda gribal enfeksiyonlarin artmasina paralel olarak göz hastaliklarinda da artis görüldügünü belirten Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Adnan Ipçioglu, "Kis aylarinda sik karsilasilan göz problemlerinin basinda göz kurulugu, konjonktiviteler ve ultraviyole isinlar gelmektedir. Hastalarin normal mevsimlere göre kis aylarinda daha dikkatli olmalari gerekir. Risk grubunda olan hastalar ise mutlaka doktorlariyla irtibatli olmalilar. Kisin havalar yagisli ve karli geçmesine ragmen nem orani düsük oldugundan hava oldukça kurudur. Ayrica kis boyunca yanan kaloriferler, çalisan klimalar yeterince havalandirilmayan kapali ortamlar bu etkilerin daha da artmasina yol açar. Özellikle uzun süre bilgisayar karsisinda çalisan meslek gruplari kuru göz rahatsizligi açisindan risk altindadir. Çünkü uzun süreli konsantrasyon gerektiren durumlarda insanlardaki mevcut göz kirpma sayisi azalmakta ve gözler daha çabuk kurumaktadir. Gözlerde batma, sulanma ve kizariklik seklinde kendini gösteren göz kurulugunda, hastalara önerilerimiz, çalisilan ortamin nemlendirilmesi, bilgisayar karsisinda daha sik göz kirpma ve göz hekiminin önerecegi gözyasi damlalarinin kullanilmasidir" dedi.
Bir diger probleminde gözlerde meydana gelen konjonktiviteler oldugunu ifade eden Ipçioglu, "Kis aylarinda virüslere bagli hastaliklarin artmasina paralel olarak özellikle gribal enfeksiyonlarin artis gösterdigi dönemlerde viral konjonktivitin görülme sikligi artmaktadir. Toplu yasam alanlari bu açidan risk altindadir. Hastalik gözde kizariklik, sulanma, çapaklanma ve isiga karsi hassasiyet artisi seklinde sikâyetlere neden olur. Genellikle tek gözde baslayip daha sonra diger gözde de sikâyetler ortaya çikar. Gözün kornea dedigimiz saydam tabakasini tutarak görme azalmasi yapabileceginden en kisa zamanda bir göz hekimine basvurmak gerekir. Hastaliktan korunmak için özellikle gözlerin çok ovulup kasinmamasina, baskasina ait havlu, makyaj malzemesi ve benzeri sahsi esyalarin kullanilmamasina, bu tür hastalik belirtileri olan kisilerle yakin temastan kaçinilmasina ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekir" seklinde konustu.
Göz konusunda önemli problemlerden birinin de ultraviyole isinlari oldugunu hatirlatan Adnan Ipçioglu, "Kis aylarinda sicakligin az olmasi, ultraviyole isinlarinin zararli etkilerinin de daha az oldugu anlamina gelmiyor. Kisin karlarin olusturdugu parlama ve yansimalar bu etkileri daha da arttirmaktadir. Bu nedenle disarida uzun süre vakit harcama egiliminde olan çocuklar, açik havada çalisan isçiler ve kar sporu yapanlar risk altindadir. Yasa bagli katarakt, yasa bagli makula dejeneresansi, pterjium ve göz çevresi cilt kanserleri günes isigina bagli göz hastaliklarindan bazilaridir’’ diye konustu.
Kisin Göz Sagligina Dikkat
Kis aylarinin vücut sagligi açisindan pek çok riski barindirdigini belirten uzmanlar, göz sagligina da daha fazla özen gösterilmesi gerektigini söyledi.