Kişisel verilerin çalınmasına ‘dondurma’ formülü

Kişisel verilerin çalınmasına ‘dondurma’ formülü

Kişisel verilerin korunmasına dair yeni düzenlemeler yolda. Verilerin çalınması ve hukuksuz olarak üçünçü kişilere aktarılmasıyla ilgili cezaların arttırılması gündemde.

Kişilerin vatandaşlık ve vergi numarası, kimlik, pasaport ve ehliyet bilgileri ile sosyal güvenlik numarası, ev ve iş adresleri, e-posta adresi ve telefon numaraları gibi verilerinin korunmasını öngören Kişisel Verilerin Korunması Kanun Taslağı Bakanlar Kuruluna sunuldu. Önümüzdeki günlerde meclise gelmesi beklenen taslağa göre kişisel verilerin korunması için Veri Koruma Kurulu oluşturulacak. Kişisel verileri çalınanlar bu Kurula başvurarak verilerin dondurulmasını sağlayabilecek. Kişisel verisi çalınan kişi üyesi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen Kurul’a başvuruda bulunacak. Kurul başvuruyu inceleme altına alacak. Eğer kişinin verilerinin çalındığı tespit edilir, kişi haklı bulunursa Kurul ilke kararı alacak ve karar Resmi Gazete’de yayınlanacak. Verilerin çalınmasıyla kişi hakkında telafisi imkansız zararlar doğma imkanı varsa veri işlenmesi veya verinin yurtdışına aktarılmasının durdurulmasına karar verilecek. Kişi verilerini çalan ve usulsüz yayan kişiler hakkında savcılığa suç duyurunda bulunabilecek.

FİŞLEME ALGISI YANLIŞ


Kişiler hakkında adli süreç Kişisel verilerin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında verilerin çalınmasına yönelik cezalar arttırılacak, veriler keyfe keder üçüncü şahıslara aktarılamayacak. başlatılacak. Adalet Bakanı Bozdağ, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Kamuoyunda kanun gelmesiyle kişisel verilerin kayda alınacağı, işleneceği, fişleneceği gibi bir algı var. Halbuki bu kanun, kişisel verilerin işlenmesi, kayda alınması gibi hususları düzenlemiyor. Sadece işlenmiş ve kayda alınmış kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzen kuruyor, usul getiriyor, korumayanlara ilişkin kanun bir yaptırım öngörüyor” dedi. En büyük ihtiyacın uluslararası alanda olduğunu bildiren Bozdağ, “Bunlarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyor ”dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile