Kitap fuarlarında Avrupa'yı geride bıraktık

Türkiye'nin kitap fuarlarına ilgi bakımından Avrupa ülkelerinin önünde yer aldığı belirtildi.

İstanbul'da 30. yılında 400 bin ziyaretçi sayısına ulaşan kitap fuarının Avrupa'nın en büyüğü olduğu, Türkiye'nin kitap fuarlarına ilgi bakımından Avrupa ülkelerinin önünde yer aldığı belirtildi.

Tüyap Kültür ve Sanat Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Çukurova 5. Kitap Fuarı için geldiği Adana'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yayıncılar Birliği ile işbirliği halinde tüm yurt genelinde kitap fuarları gerçekleştirdiklerini ve kitap sevgisini Anadolu'nun her yerine yaymaya çalıştıklarını belirtti.

İstanbul'un yanı sıra İzmir, Bursa, Diyarbakır ve Adana'da fuarlar düzenlediklerini anlatan Kavukçuoğlu, bu yıl bunlara Antalya Kitap Fuarı'nın da ekleneceğini, gelecek yıl ise Kayseri'de ilk kitap fuarını kitapseverlerle buluşturacaklarını söyledi.

Kavukçoğlu, fuarlara ilginin her yıl arttığını, yoğun ilginin sadece ziyaretçi bazında değil, katılımcı yayınevi bakımından da arttığını belirtti. Geçen yıl Adana'daki Çukurova Kitap Fuarı'na 170 yayınevinin katıldığını anımsatan Kavukçuoğlu, bu sayının bu yıl yüzde 30 artış göstererek 200'e ulaştığını bildirdi.

Kavukçoğlu, fuarlarda yapılan gözlemlerin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün yaptığı araştırmalara göre kitap okuma oranın fuarlarla birlikte arttığını belirterek, şunları kaydetti:

''Öyle yıllardır konuşulduğu gibi Türkiye'de kitap okuma oranı çok düşük değil. Türk toplumu az okuyan, kitaba küskün bir toplum değil. Türkiye'de kişi başına yılda 6,8 kitap düşüyor. Bu iyi bir oran. İstanbul'da her yıl düzenlediğimiz, 2011'de 30. yılını kutladığımız fuara 400 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Adana fuarının 190 bin, İzmir'in 200 binin üzerinde ziyaretçisi vardı. Böyle bakıldığı zaman bu tür fuarlara ilgi büyük. Fuarlardaki kitap satışları da oldukça iyi. Geçen yıl Adana'da bir değerlendirme yaptık. Yüzde 80 gibi oran çıktı. 190 bin ziyaretçinin yüzde 80'i kitap almış. Aşağı yukarı bu diğer fuarlar için de geçerli.''

"İSTANBUL KİTAP FUARI, AVRUPA'NIN EN BÜYÜK FUARI"


Avrupa'da iki tür kitap fuarlarının gerçekleştiğini anlatan Kavukçuoğlu, birinci tur fuarların Frankfurt Fuarı veya Bologna Çocuk ve Gençlik Kitapları Fuarı gibi profesyonel meslek içi fuarlardan oluştuğunu, buraya okurların değil, sadece yazarlar, yayınevleri, matbaalar, kitabevi sahipleri, telif ajansları gibi o meslekte profesyonel kişilerin geldiğini belirtti.

Kavukçoğlu, ikinci tip fuarların ise İstanbul Kitap Fuarı gibi okura yönelik fuarlar olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''İkinci tür fuarlar Türkiye'de olduğu gibi tüketiciye yönelik, yayınevi fuarları. Yayınevleri ürettikleri kitapları doğrudan doğruya okura sunuyorlar. Bu ikinci tür fuarlar içinde İstanbul Kitap Fuarı, Avrupa'nın en büyük fuarı. Gerek alan büyüklüğü, gerekse ziyaretçi açısından en büyük fuar. Elimizdeki somut verilerle geçen yıl toplam fuarlarımıza 1 milyon 232 bin ziyaretçi geldi. Kitap fuarlarına ilgi anlamında çok çok iyi konumdayız. Avrupa'da ilgi daha az. Bütün İskandinav ülkelerinin ortak düzenlediği Göteborg Kitap Fuarı'nın ziyaretçi sayısı 90 bin, Paris, Prag, Selanik Kitap Fuarları ise Adana Kitap Fuarı'nın sayısına ulaştıklarında çok büyük sevinç duyarlar. İstanbul'un rakamına yaklaşabilen bir Avrupa ülkesi yok. Avrupa'da düzenlenen bütün kitap fuarlarını geziyoruz.''

Kavukçuoğlu, kitap fuarları açısından İstanbul'da 30, İzmir'de 15, Bursa'da ise 7 yılı geride bıraktıklarını, bu yıl Adana 5, Diyarbakır 3'üncü yıllarını gerçekleştireceklerini bildirdi.

"HER YIL1-2 ÇOCUK KİTAPLARI YAYINEVİ ORTAYA ÇIKIYOR"

Kavukçuoğlu, fuarların okur kitlesini arttırma konusunda çok önemli katkıları olduğunu vurguladı.

Özellikle ilköğretim öğrencileri açısından fuarların büyük avantaj sağladığını anlatan Kavukçuoğlu, şunları söyledi:

''Birçok evde kitaplık yok. Anne babalarda okuma alışkanlığı yok. Çocuklar da kitapsız evlerde büyüyorlar. Onların tanıdığı kitaplar sadece okullardaki ders kitapları. İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin de destekleriyle, fuarın açıldığı kentlerde 10 binlerce çocuk bu fuarlara geliyor. Evlerinde görmedikleri kitapları bu fuarlarda görüyorlar. Kitapları tanıma, sayfalarını çevirme, bizim tabirimizle kitabı koklama olanağını fuarlarda buluyorlar. İlk defa fuarlarda tanışıyorlar. O çocuklar anne babalarını da kitap almaya teşvik ediyorlar.''

Kavukçuoğlu, fuarlarda çocuk kitaplarına da ilginin yüksek olduğunu, Türkiye'de en hızlı gelişen yayın dalının çocuk kitapları olduğunu belirterek, ''Her yıl 1-2 yeni çocuk kitapları yayın evi ortaya çıkıyor. Bugün çoğu çocuk yayınevi batıdaki benzerleriyle karşılaştırıldığında yer yer onları geride bırakabilecek düzeyde. Bunda da kitap fuarlarının büyük etkisi var'' dedi.

Kavukçuoğlu, İstanbul'daki kitap fuarında bir yetişkin ailenin yanlarına gelerek, ''Biz kitaplarla ilk kez sizin düzenlediğiniz fuarlarda tanıştık. Kitap okuru olduk. Şimdi de kendi çocuğumuzu fuara getirdik. Çocuğumuzu kitaplarla tanıştırıyoruz'' dediklerini, bundan son derece mutluluk duyup, duygulandıklarını anlattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile