Kitap Okurken Okulun Elektrigini Üretiyorlar

Kitap Okurken Okulun Elektrigini Üretiyorlar

Denizli’nin Kale ilçesine bagli kirsal mahallelerden Belenköy’ün çocuklari örnek bir çalismaya imza atti. Bakanlik destegi de alan ‘Egzersiz Yapiyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi kapsaminda kurulan düzenekte pedal çeviren ögrenciler, kitap okurken okulun elektrigini üretiyor.

Kale Belenköy Ilkokulu ögrencilerinin hazirladigi ‘Egzersiz Yapiyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi, Gençlik ve Spor Bakanligi hibe programi kapsaminda destek almaya hak kazandi. Okul ögretmenlerinden Atil Riza Elbir tarafindan gelistirilen proje sayesinde, okulun ikinci katina özel bir düzenek kuruldu. Araba koltugundan olusturulan düzenege oturan ögrenciler, bos zamanlarinda buraya gelerek hem kitap okuyor hem de pedal çeviriyor. Kitap okurken pedal çeviren ögrenciler, inverterler sayesinde sehir elektrigi üretiyor. Ortalama 250-300 kw elektrik üreten ögrenciler, okul elektriginin aylik yüzde 70’ini üretiyor. Spor yapan ögrenciler bir yandan kitap okurken bir yandan da okul elektrigini üretmis oluyor.

Projeye iliskin açiklama yapan Kale Ilçe Milli Egitim Müdürü Nurettin Tikim, “Kale kitap okuyor zinciri diye bir proje baslatmistik. 2018 yilindan itibaren daha sonra Belenköy Orta Okulumuzda Gençlik Spor Müdürlügü ile yaptigimiz bir projede egzersiz yapiyorum enerjimi üretiyorum projesini kabul edildi. Daha sonra Atil Bey ile görüstügümüzde ögrencilere egzersiz yaptirirken kitapta okutabilecegimize karar verdik. Kale Kitap Okuyor zincirimizi zenginlestirmis olduk. Böylece çocuklarimizin kitap okuma hevesinin olacagini gördük. Çocuklar teneffüslerde, bos zamanlarda kitap okuyor. Enerjisini bosaltiyor. Ayni zamanda kitap okurken de okulun elektrigini üretiyorlar. Bundan dolayi çok mutluyuz” dedi.



"Okulun elektrik ihtiyacinin yüzde 70’i bu sistemle karsilaniyor"

Okulun elektrik ihtiyacinin bu projeyle karsilandigini söyleyen Proje Koordinatörü Atil Riza Elbir ise, “Projemizin adi egzersiz yapiyorum elektrik üretiyorum. Gençlik ve Spor Bakanligimizdan hibe olarak bu projeyi hayata geçirdik. Ögrencilerimiz hem spor yapmakta hem de okulun elektrigini üretmekte. Öncelikle pedal çevirerek ürettikleri elektrigi depoluyoruz. Akülere invertörler vasitasiyla da dolduruyoruz. Sehir elektrigine dönüstürülüp okulumuzda kullaniyoruz. Okulumuzun elektrik ihtiyacinin büyük bir kismini buradan karsiliyoruz. Ihtiyacimizin yüzde 70’i bu projeyle karsilaniyor. Ayni zamanda çocuklarimiz hareket etmis oluyorlar. Kitaplarini okuyorlar” diye konustu.

Imza attiklari sira disi projeyle örnek olan okul ögrencileri ise, “Burada spor yapiyoruz. Hem kitap okuyoruz hem de elektrik üretiyoruz. Bundan dolayi çok mutluyuz” diyerek yasadiklari sevinci ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile