Kitap Okuyan Öğrencilerin Gezisi Başkent İle Başladı

Kitap Okuyan Öğrencilerin Gezisi Başkent İle Başladı

Anadolu Mektebince, yazar Mustafa Kutlu'nun tüm eserlerini okuyan öğrenciler için düzenlenen “Ecdadın İzinde” gezisinin ilk durağı Ankara oldu Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü: “Anadolu Mektebi bir okuma programı, bir proje değil hareket. Öğrencisi, illerdeki sorumlu öğretmenleri ve Ankara’daki çalışanıyla gönüllü, dolayısıyla bütçesi olmayan ama bir kültür faaliyetinin böyle de yürütülebileceğini gösteren bir harekettir”

Anadolu Mektebince, yazar Mustafa Kutlu'nun tüm eserlerini okuyan öğrenciler için düzenlenen "Ecdadın İzinde" gezisinin ilk durağında Ankara'nın tarihi ve turistik yerleri gezildi.

Ankara'da Hacı Bayram Veli Cami ve Türbesi ziyaretiyle başlayan kültür gezisine 34 farklı ilden 65 öğrenci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığının katkılarıyla gerçekleşen gezi, Ankara'nın ardından Bilecik, Bursa ve İstanbul'daki tarihi ve kültürel mekanların ziyaretiyle devam edecek.

Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, Anadolu Mektebi kitap okuma hareketini, 2012'de fakültedeki öğrencileriyle başlattığını, daha sonra öğretmenler eliyle tamamen gönüllülük esasına dayalı büyüyen bir yazar ve kitap okuma programı olduğunu söyledi.

Güçlü, öncelikle hikaye, roman, ve düşünce sıralamasıyla ilerleyen bir yazar listesi oluşturduklarına dikkati çekerek, "2012'den beri bu yazarlarımızı okutuyoruz, başlangıçta küçük gruplar ve birkaç şehirde başlayan bu hareket, bugün 30'a yakın şehirde 2 bin 500'ün üzerinde öğrenciyle devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Öğrencilere okuma sevgisini erken yaşta vermeyi hedeflediklerini belirten Güçlü, "Yazar ve kitap seçiminde toplumun yüzde 70'inin beslendiği cumhuriyet dönemi yazarlarını seçiyoruz. Gençlerimizin tarihimizi, kültürümüzü ve insanımızı tanımasını, milli bir anlayışla dilimizi ve ülkemizin kültürel değerlerine sahip çıkmalarını ondan sonra da dünyayı tanımalarını istiyoruz." diye konuştu.

- "Okuduğumuz yerleri bu gezilerle görme fırsatı buluyoruz"

Geziye katılan öğrencilerden Emre Tıraş, program ile Türkiye'nin her yerinden insanlar tanıdığını belirterek, "Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Akif Ersoy, Peyami Safa gibi yazarları bu program sayesinde tanıdım ve okudum. Okuduğumuz yerleri de bu gezilerle görme fırsatı buluyoruz.” dedi.

Öğrencilerden Dilek Gök, Anadolu Mektebi hareketinin, yazarlar konusunda seçkin bir hareket olduğunu dile getirerek, şunları belirtti:

"Mehmet Akif okumalarıyla başladık, o zaman milli şairimizi tanımadığımızı fark ettim. Mustafa Kutlu, Tarık Buğra ve Cengiz Aytmatov gibi edebiyatımızın nadide güzelliklerini Anadolu Mektebi ile tanıdık. Ben inanıyorum ki Anadolu Mektebi hareketi kendi yazarını ve akademisyenini yetiştiren bir hareket olacaktır."

Ankara gezisi kapsamında öğrenciler, Hacı Bayram Veli Cami ve Türbesi, Anıtkabir, Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi (İlk Meclis), Cumhuriyet Müzesi (İkinci Meclis), Ulucanlar Cezaevi Müzesi ve Tabiat Tarihi Müzesi'ni ziyaret etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile