Kitleler 'Nöronavigasyon'dan Kaçamiyor

Kitleler 'Nöronavigasyon'dan Kaçamiyor

Acibadem Kayseri Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Dr. Murat Çiftçi, beyin ve omurilik ameliyatlarinda kullanilan “nöronavigasyon” yöntemiyle, operasyon sirasinda tümörün 3 boyutlu olarak görüntülendigini, böylece tümörün tümünün çikarilmasinda cerraha büyük olanak sagladigini söyledi.

Bu yöntemin, gelisen teknolojik imkanlar sayesinde, cerraha, dogru yer tespiti, lezyona güvenli ulasim ve cerrahi olanagi sagladigina deginen Dr. Çiftçi, “Beyin ve sinir cerrahisi pratiginde 2000’li yillarda ülkemizde kullanilmaya baslayan yöntem ile beyin tümörlerinin lokalizasyonu minimal hata paylari ile tespit edilmekte tümör için en uygun cilt kesisi ve kemik kapak çikarimi açisindan cerraha yardimci olmaktadir” diye konustu.

Dr. Çiftçi, ayni zamanda omurga ameliyatlarinda da kullanimi sayesinde kullanilan enstrümanlarin, hastaya dogru ve güvenilir sekilde uygulanmasi açisindan cerraha yardim eden bir yöntem oldugunu vurgulayarak, küçük kesilerle hem kanama riskinin hem de enfeksiyon ve yara iyilesmesiyle ilgili sorunlarin azaldigini söyledi.



“Tümörün yerini belirlemede büyük kolaylik sagliyor”

Tümörlerin köken aldigi bölgelerin, beyinde önemli fonksiyonlara sahip olabilecegine dikkat çeken Dr. Çiftçi, “Nöronavigasyon yöntemi bu tür bölgelere yakin olan tümörlere, dogru ve güvenli yaklasim için oldukça faydalidir. Bazi beyin tümörleri beyin zari açildiktan sonra beyinin dis yüzeyinden gözlemlenebilir. Bu durumda tümörün yeri kolayca tespit edilip tümör çikartilabilir. Ancak derin ve yüzeyden görülemeyen tümörlerin yerini belirlemek, en kisa ve güvenilir yoldan tümöre yaklasmak için bu yöntem cerraha büyük kolaylik sagliyor” dedi.



“Tümör 3 boyutlu görüntüleniyor”

Dr. Çiftçi, bazi tümörlerin beyin dokusuyla benzer oldugunu bazilarinin ise rahatlikla ayirt edilebilecegini ifade etti.

Beyin tümörlerinin tamaminin ya da tamamina yakininin çikartilmasinin çok önemli oldugunu belirten Çiftçi, sözlerine su sekilde devam etti:

"Tümörün tekrarlamamasi, yeniden cerrahi gereksinim olusturmamasi ve tümörün türüne göre hastaya daha uzun sag kalim süresi saglamasi açisindan tümörün tamaminin çikarilmasi gerekiyor. Radyolojik görüntüler ile tümör sinirlari çok küçük hata paylariyla tespit edilir ve nöronavigasyon yöntemi sayesinde es zamanli olarak operasyon sirasinda hasta üzerinde, tümörün 3 boyutlu görüntüsü belirlenir ve tümörün tamamina yakin çikartilmasinda cerraha yardimci olur."

“Beyin kataterlerinin yerlesmesinde önemli rol oynuyor”

‘Beyin sifti’ konusuna da açiklik getiren Dr. Çiftçi, "Beyin dokusunun esnek yapisindan dolayi özellikle büyük tümörlerde kemik kapagin çikartilmasi ardindan ya da tümörün çikartildigi bosluga dogru beyin dokusunda meydana gelen yer degisikliklerine beyin sifti denmektedir. Beyin siftinden kaynaklanan tümör lokalizasyonundaki sapmalar, operasyonda es zamanli olarak kullanilabilen ultrasonografi sayesinde gözlemlenebilir” dedi.

Dr. Çiftçi ayrica intraoperatif ultrasonografinin, tümörün tamamen çikartilip çikartilmadigiyla ilgili de cerraha yardimci oldugunu belirterek “Bazi hastaliklarda beyin içerisine kateter yerlestirmek gerekir. Bu yöntem ile beyin kateterlerinin de dogru sekilde yerlestirilmesi mümkündür. Teknolojik imkanlarin artmasi sayesinde beyin ve sinir cerrahisi pratiginde hastalar için oldukça faydali bir yöntemdir" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile