Baskan Kivanç, yaptigi yazili açiklamada, “Agustos ayinda yayinlanan bir kararla bu ay itibariyla uygulanmasi istenen enflasyon muhasebesinin, is dünyasi ve sanayicilerimiz açisindan haksiz bir vergi yükü olusturdugu açikça görülmektedir. Bu uygulama, vergi prensipleriyle uyumsuzluk teskil etmektedir” dedi.
Kivanç, sanayicilerin ve is dünyasinin içinde bulundugu zorlu ekonomik kosullara vurgu yaparak, “Dünyada yatirimin yüzde 15 ile 20’si öz kaynak gerisi dis kredi ile yapilir. Bu nedenle tüm yatirimcilar borçludur. Bu borçlanma olmazsa bu yatirimlar yapilamaz. Reel sektör firmalarinin yüzde 75-80 oranindaki kismi, yatirimlarini ve isletme giderlerini büyük oranda borçla finanse etmektedir. Bundan dolayi birçok firmalarin bilançolarinda öz kaynaklari az, borçlari ise çoktur. Bu durumda firmalarin özkaynaklarinin yeterli düzeyde olmamasi nedeniyle, enflasyon degerlemesi yapilan dönemlerde parasal olmayan aktif degerlerin yani sabit kiymetler ve yatirim harcamalarinin degerlemesinden kaynaklanan deger artislari vergiye tabi olacak dönem karinin artirmasina yol açmaktadir. 6 ay boyunca bir tane dahi faaliyeti olmayan sirketlerde ticaret olmadigi halde varliklarin degerlendirmesi sonucu vergi çikmaktadir. Yatirim yapan sirketlerde olmayan, kagit üzerindeki kardan vergi alinmak istenmesi, gerçek kazançtan vergi alinmayip, fiktif kazançtan vergi alinmasi hakkaniyete aykiri olmaktadir." ifadelerini kullandi.
Reel sektörün üzerindeki baskiyi artiracak bu uygulamanin, sanayicilerimizin mevcut mücadelelerini daha da zorlastiracagina deginen Baskan Kivanç, “Özellikle reel sektörün 2024 ve 2025 takvim yillarinda yapilacak enflasyon degerlemesinde olusacak kar veya zararin, finans kurumlarinda oldugu gibi, vergiye tabi kazancin tespitinde dikkate alinmamasi gerektigini düsünüyoruz. Enflasyon degerleme farki, fiktif bir kazanç niteligi tasidigi için, bu fiktif kazancin vergilendirilmesi, Anayasa’nin temel ilkelerinden olan vergilemede adalet, esitlik ve mali güce göre ödeme ilkelerine aykiri olacaktir. Bu durum, finansal açidan zor durumda olan borçlu ve yatirimci firmalarin magduriyetini de artiracak ve bazi yatirimci firmalarin vergi borcu nedeni ile yatirimlarinin durmasina neden olacaktir.” dedi.
Baskan Zeki Kivanç, devletin is dünyasi ve sanayicilerle is birligi içinde, bu konuyu daha genis bir perspektifte degerlendirecegine dair inancini da dile getirerek, “Sanayicilerimizin sesi olarak, ülkemizin ekonomik istikrari için alinan her türlü kararin arkasinda durmaya devam edecegiz. Ancak, bu kararlarin reel sektör üzerindeki etkilerinin de dikkatlice ele alinmasi gerektigini unutmamaliyiz” seklinde sözlerini tamamladi.
Kivanç, 'Enflasyon Muhasebesi Haksiz Bir Vergi Yükü Olusturur'
Adana Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Zeki Kivanç, enflasyon muhasebesinin is dünyasi ve sanayici üzerinde olumsuz etkilere neden olabilecegini söyledi.