Kivide Verimin Düşmesi Kalitenin Artması Bekleniyor

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Türkiye'de kivi üretiminde bu yıl düşüş olacağını ancak kalitenin çok yüksek olacağını söyledi.


Paliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kivinin Giresun, Ordu, Adapazarı ve Yalova'da üretildiğini ancak üretim için en uygun şartların Rize'de bulunduğunu belirtti.

Kivinin yöredeki çay üreticileri tarafından ek gelir sağlamak için üretildiğini ifade eden Paliç, ''Yörede kivi üretiminin 20 yıllık mazisi var. Vatandaşların rağbet göstermesiyle özellikle son 10 yıldan bu yana yılda ortalama 10 bin ton kivi üretimi yapılıyor. Rize'de üretilen kivinin kaliteli olması nedeniyle de talep oldukça fazla'' dedi.

Paliç, kivi hasat tarihinin şeker ölçümünden sonra belirlendiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Teknik heyet tarafından şeker ölçümü yapılan kiviler değerlendirildikten sonra kivinin hasat tarihi belirlenir. Kivinin şeker oranı 6.5'i geçmeli yoksa kivi kalitesiz olur. Onun için, mutlaka kivinin şeker ölçümü yapılarak toplanması gerekiyor. Her yıl düzenli olarak yapılan kivi şeker ölçümü 1 Kasım Cuma günü Rize Ziraat Odasında yapılacak ve kivinin hasat tarihi belirlenecek. Fındıklı'dan, İkizdere'ye kadar olan bölgede kivi üreticileri numuneler getirerek ürünlerinin şeker oranını ölçtürecek. Şeker ölçümünde üreticiyle alıcı direk olarak buluşacak. Yani aracı bulunmadan üretici ürününü pazarlayabilecek."

Geçen yıl Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar 15 bin ton kadar kivi üretimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Paliç, "Bu yıl üretimde düşüş fakat kalite çok yüksek olacak. İklim şartları nedeniyle bu sene rekolteyi daha düşük bekliyoruz. Kivi, her yerde üretilecek bir meyve değil. Tek çabamız, kivi üretimini artırmak. Kivi üretimi yapılan bölgelerdeki üretim miktarını artırabilirsek, ülke genelindeki toplam kapasitemiz 60 bin ton civarına çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Paliç, kivinin yüksek gelir getiren tarım ürünü olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

''Rize'de yılda 40 bin ton kivi üretecek kapasite var. Ülke genelindeki tüketim ise 70 bin ton civarında. Tüketim gelecek yıllarda 150-200 bin ton civarına çıkabilir. Buradaki eksiğimiz kivilerimiz kayıt altında değil. Topraklarımız çaya tahsis olduğu için üreticilerimiz topraklarını kivi olarak kayıt altına alamıyor. Bu da üreticimize zarar veriyor."

-"Karadeniz'de çok kaliteli kivi üretiliyor"-

Karadeniz'de çok kaliteli kivi üretildiğini vurgulayan Paliç, "Ürettiğimizden fazla kivi tükettiğimiz için ülkemiz birçok ülkeden kivi ithal ediyor. Dünyada en fazla kivi üretimi yapılan ülke 500 bin ton ile İtalya. Türkiye'ye Yunanistan, İran ve İtalya'dan kivi ithal ediliyor ama Türk kivisi çok daha kaliteli. Türkiye'de de Karadeniz Bölgesi'nde hiçbir ilaç kullanılmadan, doğal olarak kivi yetiştiriliyor. Ürün tamamen organik" ifadelerini kullandı.

Paliç, pasta, reçel, meyve suyu gibi ürünlerin yapımında kivi tüketiminin arttığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kivi sektöründe ürün yelpazesini üretimin artmasıyla ve gerekli altyapının sağlanmasıyla daha da arttırabiliriz. Kivinin işlendikten sonra daha çok değer kazanacağı inancındayım. İnşallah altyapıların sağlanmasıyla üreticimiz daha çok para kazanacak. Bizim bu bölgedeki tek eksiğimiz soğuk hava deposudur. Onun için alıcılar çok farklı fiyatlar uygulamakta ve neticesinde üretici mağdur olmakta. Bu mağduriyetin giderilmesi için soğuk hava deposu çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede inşallah iyi bir soğuk hava deposu yapılacak. O zaman üreticimiz ürününün gerçek değerini alacak."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile