"Kıyametin İzi" Gitti, Ünü Kaldı

İZMİR - EMRE UMURBİLİR - Maya takvimine dayanan "yeryüzünde 21 Aralık 2012'de kopacak kıyametten etkilenmeyecek iki yerden biri" olduğu inanışıyla dünyanın ilgisini çeken Şirince köyünün sakinleri, bekledikleri ziyaretçi sayısındaki artışa yaz aylarında ulaşmanın memnuniyetini yaşıyor.

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyü, bu yıla kadar ağırlıkla yerli tatilciler ve Efes Antik Kenti'ne gelen bazı turist gruplarınca bilinirken, kendilerini "Mavi Enerji Grubu" olarak adlandıran grubun, 21 Aralık 2012'de sonlanan Maya takvimine göre kıyametin kopacağı ve bundan sadece Şirince ile Fransa'nın Bugarach köyünün etkilenmeyeceği inanışı nedeniyle dünyanın ilgi odağı haline geldi.

21 Aralık'ta çok sayıda kişinin geleceği düşüncesiyle geniş güvenlik önlemleri alınan, yerli ve yabancı yaklaşık 400 basın mensubunu ağırlayan Şirince, sadece yaz aylarında 3 bin civarındaki günlük ziyaretçi sayısına ancak ulaşabilince köy sakinleri hayalkırıklığı yaşadı.

Geçen sürede Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünce Türkiye'nin yurt dışı tanıtımlarında kullanılan "reklam görselleri" arasına giren Şirince, "kıyamet günü"nün ünüyle birlikte beklediği ilgiye, gecikmeyle de olsa turizm sezonunda ulaştı.

Köyün kapasitesi en yüksek restoranlarından birinin işletmecisi İsmet Bursalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kıyamet günü"nden sonra müşteri potansiyellerinin arttığını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının tanıtımlarının da katkısıyla köye gelen yabancı turist sayısının arttığına dikkati çeken Bursalı, "Köye yoğun ilgi var. Özellikle cuma günleri ve hafta sonu, en çok ilgiyi gördüğümüz zamanlar. İleriki yıllarda bunun faydasını daha çok göreceğiz" dedi.

-"Kıyamet günü"nün izleri

21 Aralık'ta nedeyse her şeyin başına "kıyamet" kelimesi getirilerek satıldığı Şirince'de, o günden geriye, sadece bir cam ustasının ürettiği hediyelik "kıyamet meleği" ile bir işletmecinin sınırlı sayıda ürettiği "kıyamet şarabı" kalmış durumda.

Cam ustası Tarık Özduran, 21 Aralık döneminde üretmeye başladığı ve "kıyamet meleği" adını verdiği cam bibloların, en çok ilgi gören ürünlerinden biri olduğunu ifade ederek, kendisinin de bu ilgiden memnuniyet duyduğunu söyledi.

"Kıyamet şarabı"nın üreticilerinden Ufuk Yakup ise 21 Aralık'a özel sınırlı sayıda yıllanmaya elverişli şarap ürettiklerini belirtti.

"Kıyamet günü"nün etkisiyle köyün ziyaretçi sayısının, önceki yıllara göre arttığını kaydeden Yakup, bu ilgiye paralel, özel üretim şarapların da çok az kaldığını dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile