Kiyi Balikçiligi Yapanlarin Sayisinda Azalis Tedirgin Ediyor

Kiyi Balikçiligi Yapanlarin Sayisinda Azalis Tedirgin Ediyor

Kiyi balikçiligi yapanlarin sayisinda son yillarda azalma oldugu belirtilerek, yeni neslin bu meslegi pek tercih etmedigi ifade edildi.

Trabzon Merkez Su Ürünleri Faroz Balikçi Barinagi Kooperatif Baskani Mehmet Candeger, kiyi balikçiliginin Trabzon’da neredeyse unutulmaya yüz tutmus üç meslekten biri haline geldigine dikkat çekerek, “Artik çocuklar dedelerinden gördügü balikçilik meslegini yapma düsüncesinden çok uzak” dedi.

Denizlerde büyük tekneler için 15 Nisan’da baslayan av yasaginin ardindan denizler kiyi balikçilarina kaldi. Konuyla ilgili degerlendirmede bulunan Trabzon Merkez Su Ürünleri Faroz Balikçi Barinagi Kooperatif Baskani Mehmet Candeger, büyük teknelerin 15 Nisan’dan sonra avlanma yapamayacak olmasindan dolayi kiyi balikçilarin avladigi baliklarin degerinin yükselecegini kaydederek, "15 Nisan itibariyla büyük tekneler için yasak basladi.

Dolayisiyla kiyi balikçilari olarak avladigimiz baliklar biraz daha degerinde satilacak. Avlanma sezonu bizim için yeni basliyor diyebiliriz. Bundan sonra barbun, istavrit, ilerleyen zamanlarda çinekop ve palamuda dogru yönelecegiz" dedi.



"Birçok balik çesidi artik yok"

Karadeniz’de mersin baligindan orkinosa kadar birçok çesidin avlandigini dedelerinden duyduklarini belirten Candeger, "Birçok nedenden dolayi avlanma azaldi. Avcilik konusunda teknolojinin ilerlemesi, balik neslinin azalmasi küçülmesiyle birlikte avcilik azaldi. Buna bagli olarak tekne sayisi amatörler ve profesyonel balikçilarda artis oldu. Sürekli bir avlanma var hiçbir zaman yerine gelmeyen stok var çünkü avcilik çok. Dedelerimizin anlattigina göre kofanalar, orkinoslar, mersin baliklari görülüyordu biz bunlarin sonuna bile yetisemedik. Insallah daha ilerleyen zamanlarda görürüz" diye konustu.



"Kiyi dolgularinin bilinçsiz yapilmasindan dolayi büyük sorunlar yasiyoruz"

Kiyi dolgularinin bilinçsiz yapilmasindan dolayi basta kirlilik olmak üzere sikintilar yasadiklarini kaydeden Candeger, "En büyük sorun kirlilik diyebiliriz. Kiyi dolgularinin bilinçsiz yapilmasindan dolayi büyük sorunlar yasiyoruz. Çünkü istinat duvarlari kurulmadan dolgular yapildi. Dolayisiyla denize dökülen topraklar, çöpler kiyi balikçilarini tamamen bitirdi. Çünkü buralarda avlanma alani sifirdan yüz metreye hatta yetmis metreye kadar, o da artik çamurla kaplandi. Dolayisiyla baliklar yavrulayamiyorlar buna nedenle avcilik azaliyor. Balikçilar günde iki kilogram, üç kilogram mezgit ile geri dönüyorlar, giderleri çok neredeyse balikçiligi birakma noktasina geldiler" seklinde konustu.



"Artik toruna geçen bir meslek haline gelmekten çikiyor"

Kiyi balikçiliginin artik dededen toruna geçen bir meslek haline gelmekten çiktigini ifade eden Candeger, "Denizde avlananlarin sayisi her geçen gün azaliyor. Artik dededen toruna geçen bir meslek haline gelmekten çikiyor. Bir nevi Trabzon’daki kaybolmaya yüz tutmus üç meslekten biri haline geldi. Bakircilik gibi balikçilik da artik yavas yavas kayboluyor. Artik çocuklar dedelerinden gördügü balikçilik meslegini yapma düsüncesinden çok uzak" ifadelerini kullandi.

"Benim pesimden bu meslegi yapacak hiç kimse yok"

Kiyi balikçilarindan Hasan Sal ise yeni neslin bu meslege pek sicak bakmadigini belirterek, "Yaklasik 30 yildir bu meslegi yapiyorum. Büyük tekneler için avlanma yasaginin baslamasi kiyi balikçilarin avlayacagi baligin degerini biraz daha artiracak. Dolayisiyla büyük tekneler avlanma yapmayacagi için tutacak oldugumuz baliklar biraz daha deger kazanacak. Kiyi balikçilari olarak genelde mezgit ara sira istavrit avliyoruz. Yeni nesil bu meslege pek umutla bakmiyor. Dolayisiyla balik olmayinca yeni nesil bu isi pek önemsemedi. Benim pesimden bu meslegi yapacak hiç kimse yok diyebilirim. Sadece ben degil, diger balikçi arkadaslarimin da durumu hemen hemen ayni. Dolayisiyla gelen nesil bu ise pek sicak bakmiyor. Bugünlerde sayimiz çok azaldi diyebiliriz. Eskiden 50-60 kisiydik simdi Faroz Mahallesi’nde 20-30 kisi bu meslegi yapan yok diyebiliriz. Su an aglarimizi onariyoruz. Denizin tabaninda bayagi pislik oldugu için aglarimiz çöple doluyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile