``kıyı Kullanımıyla İlgili Mevzuat Kısa Sürede Oluşturulmalı``
İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, kıyıların kullanımıyla ilgili bağlayıcı bir mevzuatın kısa sürede oluşturulması gerektiğini söyledi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon Şubesi’nin düzenlediği 7. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu başladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan sempozyumun açılış oturumuna Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Trabzon Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, İMO Genel Başkanı Serdar Harp ile oda temsilcileri ve davetliler katıldı.
Sempozyumda konuşan İMO Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, Karadeniz Bölgesi’nde topoğrafik yapının getirdiği zorluklar nedeniyle kıyı kullanım amaçlarının çeşitlenmesi, bu çeşitliliğin kıyı yapılarını da değerli ve önemli kılmasına neden olduğunu söyledi. Ülkenin her yerinde olduğu gibi bölgede de kıyı kullanımının bütünleşik olarak ele alınması gerektiğinin altını çizen Yaylalı, “Kıyının her noktasında, herkesin veya kurumun dilediği kıyı kullanım kararlarını almasının önüne geçilmesi gereklidir. Bununla ilgili mevzuat kısa sürede bağlayıcı olarak oluşturulmalıdır.” dedi.
İMO Genel Başkanı Serdar Harp da ülkenin kalkınmasında çok önemli bir paya sahip olan inşaat sektörünün en önemli ve özgün konularından birinin de kıyı mühendisliği olduğunu söyledi.
Harp, insanoğlunun görevinin önceki nesillerden devraldığı bu en değerli mirası mümkün olduğunca koruyarak gelecek nesillere devretmek olduğunu belirterek, bunun yolunun da planlı yapılaşmadan geçtiğini dile getirdi. Sarp, “Türkiye’de gerçekleştirilmiş prestijli kıyı mühendisliği uygulamalarının üniversite eğitimi içinde de işlenmesi, dolayısıyla yeni mezun inşaat mühendislerinin temel kıyı mühendisliği prensipleriyle donatılması sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Trabzon Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, bir kıyı ülkesi olan Türkiye’nin kıyı şeritlerindeki insan yoğunluğuna dikkat çekti. Kıyıların cazibe merkezi olmasının getirdiği sıkıntıların da bulunduğunu anlatan Kınalı, “Burada insan ve doğa dengesini iyi korumak gerekmektedir. İnsanlar kıyılardan tabii ki faydalanmalı, mesele bu kıyıları ve denizleri gelecek nesillere de taşıyabilmektir. Biz de Trabzon’da bunu yaşamaktayız.” dedi.
Sempozyumda açılış konuşmalarının ardından bilim adamları sunumlarını yaptı. 23 Kasım tarihine kadar devam edecek sempozyumda kıyı mühendisliği alanında çeşitli sunumlar ve bazı etkinlikler gerçekleştirilecek.