Kız Çocukları İçin İlk Kez Bir Araya Geldiler

Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları ile Birleşmiş Milletler kuruluşları, ''11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'' dolayısıyla ilk kez bir araya geldi.

Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı, Çocuğa Yönelik Ticari Cinsel Sömürü ile Mücadele Ağı, Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu, Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı ile Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği Tematik Grubu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla toplandı.

11 Ekim 2011 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kız çocukların haklarına dikkat çekmek için ''Dünya Kız Çocuklar Günü'' ilan edildi. Dünya Kız Çocuklar Günü'nün ilk teması ''çocuk evliliklerini bitirmek'', daha sonraki yılın teması ise ''kız çocukların eğitiminde yenilikçi yaklaşımlar'' olarak belirlendi.
Bu yıl ise ''şiddet döngüsünü kırmak için kız çocuklarını güçlendirelim'' teması üzerinde duruldu.
-''Çok önemli bir gün''
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Çocuk Gelinlere Hayır Platformu sözcüsü ve Uçan Süpürge editörü Selen Doğan, sivil toplum kuruluşu ağları ve Birleşmiş Milletler kuruluşlarının ilk kez kız çocukları için bir araya geldiğini ve ortak bildiri yayınladıklarını söyledi.

11 Ekim gününü kız çocuklar için bir bayram değil, bir hak mücadelesi günü olarak yerleştirmek istediklerini belirten Doğan, ''Aile içinde varlığı değersizleştirilen, hakları önemsizleştirilen, potansiyelini nasıl kullanacağına karar veremeyen ve bunlar gibi pek çok hak ihlaline maruz bırakılan kız çocuklarının farkına varılmasını önemsiyoruz'' diye konuştu.

Toplantıda, çocuk gelinlerden sığınmacılara, yasal düzenlemelerden üreme sağlığına kadar birçok konuyu kız çocuklarının insan hakları çerçevesinde ele alındığını belirten Doğan, ''Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve şiddet, coğrafyamızdaki en önemli toplum sağlığı ve refahı sorunları arasında yer alıyor. 11 Ekim, bu sorunlara kız çocuklar üzerinden dikkat çekmek için çok önemli bir gün'' dedi.

-''Şikayet mekanizmaları kurulmalı''
Grubun hazırladığı ortak bildiride, ergen kız ve erkek çocukların toplumsal cinsiyet, cinsel sağlık, üreme sağlığı ve bu konulardaki haklarının okullarda ve diğer ortamlarda çocuklara ve ailelerine öğretilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Şiddet yaşamış ya da şiddete tanık olmuş çocukların korunması ve desteklenmesinin üzerinde durularak, erken ve zorla yaptırılan evlilikler, cinsel taciz, cinsel şiddet, namus bahanesiyle işlenmiş suçlar için bireysel ve toplu şikayet mekanizmalarının kurulmasına vurgu yapıldı.
Çocuk ve yetişkin erkeklerin toplumsal cinsiyet ve şiddetsiz çatışma çözümü konusunda eğitilmelerinin gerektiğine de dikkat çekilerek, kız çocuklarının insan haklarına toplumun dikkatini çekmeye yönelik çalışmaların yapılacağı kaydedildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile