5 gün sürecek olan çalıştaya; İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Osman Yavuz, Kız Çocuklarının Okullaşma Ofisi eş uzmanları Yasin Yaşuk, Mustafa Gümüş ile 16 ilin uzmanları katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala, "Bütün gücümüzü kız çocuklarımızın okullara kazandırılması noktasında harcayacağız. Şanlıurfamız da bu illerden birisidir. Maalesef biz kız çocuklarının okullaşması noktasında sıkıntı çeken illerden birisiyiz. Ama yavaş yavaş bu çemberi kırıyoruz inşallah. Kız çocuklarımız süratle okullara geliyorlar. 12 yılık zorunlu eğitim de bizim projemize en büyük desteği veriyor. Değerli akademisyen arkadaşım Kasım bey Ankara’da yaptığımız çalıştayda değerli katkılar sağladı. Orada beraber olduk, baktım ki kız çocuklarının hakikaten okullara kazandırılması Türkiyemizin geleceği açısından önemlidir. Biz bunu çok önemli buluyoruz. Zira kız çocukları bilinçli hale getirilir, bilgiyle donatılırsa geleceğin Türkiye’sini çok daha iyi emin ellere teslim etmiş olacağız. Zira kadın toplumu hem doğuran hem de yoğuran bir kesimdir. Bu bakımdan ben gerçekten toplumu ikiye ayırmak mümkün olursa kadınlar ve erkek diye ayırırım. Yani bir elmayı alıyorum ortadan ikiye bölüyorum, yarısı erkekler diğer ve çok önemli yarısı kadınlar. Kadınlar annelerimiz, kız kardeşlerimiz, halalarımız, teyzelerimiz… Yani biz onlarla iç içeyiz. Bir birimizden ayrılma şansımız yok, hayatı bütünleyen veya dünyayı kurgulayan iki kesim kadınlar ve erkeklerdir. İyi kuran ve kurgulayan ise kadınlardır" dedi.
Pala, kız çocuklarının okullaşmasıyla ilgili konuşmasını şöyle sürdürdü: "Böyle bir toplantının ilimizde yapılması ve sizleri ilimizde ağırlamaktan son derece kıvanç duyuyorum, bu toplantıyı da önemsiyorum. Sayın Valim dün Viranşehir'deydi. Beni telefonla aradılar bir kız çocuğunun kaydıyla alakalı. Bu önemli olduğu için sizlerle paylaşmak istiyorum. Okula gitmek isteyen bir kız çocuğu bulmuşlar, anne ve babasını ikna ederek onu onlardan almışlar. Okula kazandıracağız inşallah. Ben buraya geldiğim için henüz kızımızla muhatap olamadım. Bana gelecek, bir okulumuza yerleştireceğiz. Geçen hafta da Siverek'e gitmişti. Yine oradan bir kızımızı kolundan tutmuş, annesi ve babasını ikna ederek almış gelmiş. Hakikaten beni duygulandıran ve son derece beni memnun eden bir şey. İlin Valisi demek ki bu işi önemsiyor. Gittiği yerlerde gezerken okumak isteyenlere sahip çıkıyor, anne baba göndermiyorsa onları ikna ediyor. Kız çocuğunun tüm masraflarını ben üstleniyorum diyor, alıp okutacağım diyor. Anneler de babalar da gönül rahatlığıyla Sayın Valimize kızlarını teslim ediyorlar. Bunun gibi onlarca örneği anlatabilirim. Önemli olan bu projenin gerekliliğine inanmaktır. Yani biz kız çocuklarının okullaşmasını olayına, projesine inandık mı inanmadık mı ona bakmalıyız. Ben de inandığım için zaten buradayım. İnanmazsak bu çalışmada yer almayacaktık. Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü olarak bütün gücümle kız çocuklarının okullaşması noktasında üzerime düşeni azami derecede yerine getireceğim. Çünkü ben bu projeye yürekten inanıyorum. Kız çocuklarının bilgili, donanımlı, geleceğe hazır olarak yetiştirilmesini yürekten ve gönülden istiyorum."
Açılış konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması" için çekilen kısa film sunumu yapıldıktan sonra, çalıştaya katılanlar illerinde yaptıkları çalışmaları sundular .
Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi (KEP) Şanlıurfa'da Başladı
Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürütülen Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi (KEP) il eylem planları çalıştayı, 16 ilden eğitim uzmanlarının katılımıyla Şanlıurfa’da başladı.