Yapılacak projelerle Türkiye’de eğitim kalitesinin arttırılması amaçlanıyor. Bu çerçevede eğitim sistemi dışında kalmış Özellikle kız öğrencileri eğitim sistemine dahil edilmesi ve ebeveynlerin kız çocuklarının eğitiminin önemi hakkında bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Proje başvurusu yapmak isteyen kuruluşlara hibe programı hakkında Şair Nabi Kültür Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıda açılış konuşmasını Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Uzmanı Çağatay Halat yaparak hibe programı çerçevesinde hazırlanacak projeleri ile ilgili bilgi verdi. Daha sonra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ise Milli Eğitim Bakanlığının Şanlıurfa'ya önem verdiğini belirterek bunun için Şanlıurfa'nın şuanda 3 büyük projenin koordinasyon merkezi durumunda olduğunu söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala Şanlıurfa'da kızların yanı sıra erkeklerinde okullaşma sorunu olduğunu ifade ederek projeyi önemsediğini vurguladı. Ülkenin her yerinde okullaşmanın arttırılması ile ilgili toplantıların yapıldığına dikkat çeken Pala, "Bu toplantıların tek amacı insanımızın daha iyi yetiştirilmesi, Çocuklarımızın daha iyi geleceğe hazırlanmasıdır. Bütün mesele Türkiye’mizin, dünyamızın yaşanabilir bir dünya haline getirmesidir." dedi.
Kız çocuklarının okullaştırlması gerektiğine işaret eden Pala, "Kadınlarını ihmal eden toplumların işleri en iyimser hal ile yarı yarıya noksandır." ifadelerine yer verdi. Şanlıurfa'da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 2 bin 92 kurumda yönetici pozisyonda olan bayan sayısının yok denecek kadar az olmasından yakınan Pala, "Benim kendi Milli Eğitim Müdürlüğünde bir tane Bayan Müdür yardımcısı yok. Bir tane şube Müdürü yok. İlginç bir şey. Şöyle de düşünebilirsiniz onlar müracaat etti de siz mi almadınız müracaat etseler keşke biz alırız." şeklinde konuştu.
Pala, bu tablonun artık geğişeceğini savundu."10 KIZDAN 3'Ü OKULA DEVAM EDİYOR"Eğitimden sorumlu Şanlıurfa Vali Yardımcısı Erdoğan Kanyılmaz’ da Ortaöğretime devam eden kız öğrencilerin azlığına sitem etti. "Geçen seneki rakamlara göre 10 kız çocuğumuzdan ancak 3’ü orta öğretime devam ediyor." diyen Kanyılmaz, 4+4+4 sistemi ile otomatikmen kaydın yapılacağını dile getirerek bundan sonra okul idarecilerinin resmen okulda bulunupta gelmeyen öğrencileri bir bir tespit etmesi gerektiğini belirtti.
Hibe programlarının kısmen çare olacağını aktaran Kanyılmaz, büyük ölçüde görevin öğretmenlere düştüğünü anlattı. Açılış konuşmaların ardından hazırlanacak projeler ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uzmanları ile Milli Eğitim Bakanlığı Uzmanları bilgiler vererek toplantı sona erdi. Düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Erdoğan Kanyılmaz, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Uzmanı Çağatay Halat, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Temsilcisi Feden Kocatürk Okul Müdürleri ve Öğretmenler ile çeşitli uzmanlar katıldı.
Kız Çocuklarının Okullaşması İçin 10 Milyon Euroluk Destek Geliyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı 'Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması Hibe Programına' yönelik uygulanacak projeleri finanse etmek üzere 10 milyon euroluk bir bütçe ayırdı.