Kız Sesi İle Konuşmaktan Kurtuldu

DİYARBAKIR - SEMA KAPLAN - Mardin'in Derik ilçesinde yaşayan ve ergenlik döneminden itibaren kız sesi ile konuşan Berakat Ergin, Dicle Üniversitesi Ses ve Konuşma Bozuklukları Laboratuvarında gerçekleştirilen ses terapisi ile normal sesine kavuştu.

İlçede esnaflık yapan 6 çocuk babası Ergin,kız sesine sahip olması şikayetiyle başvurduğu birçok sağlık kuruluşunda sonuç alamadı. Son çare olarak bir yakınının tavsiyesi üzerine DÜ'de bünyesinde hizmet vermeye başlayan Ses ve Konuşma Bozuklukları Laboratuvarına başvuran Ergin'e, bunun bölgede sık görülen bir hastalık olduğu ve terapi yöntemi ile tedavi edilebilineceğini söylendi. Terapilerle Ergin kısa sürede tedavisini tamamladı ve normal sesine kavuştu.

Kız sesine sahip olması nedeniyle yaşadığı travmayı AA muhabirine anlatan Ergin, 14-15 yaşından beri kız sesine sahip olduğunu, bu nedenle konuşurken utandığını söyledi.

Ergin, tepkilerden çekindiği için farklı bir ortama girdiğinde konuşmaktan kaçındığını ifade ederek, "Bazıları, kız gibi konuştum için gülüp alay ediyordu. Bu durum psikolojimi son derece etkiledi. Telefonda bana, 'hanımefendi' diyenler vardı. Ailede tek benim sesim böyle. Sesimin düzelmesi en büyük hayalimdi, gerçek oldu. Artık rahatça konuşabiliyorum" dedi.

Laboratuvarda yapılan muayenede ses tellerini doğru kullanmadığının tespit edildiğini belirten Ergin, ameliyatsız bir şekilde ses sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

"Sesim ince olduğu için erkeğim de desem inandırıcı olmuyordu" diyen Ergin, şunları kaydetti:

"Tek çözümün gırtlak ameliyatı olduğu söylendi ancak risk taşıdığı için yıllardır tedaviden kaçındım. 34 yaşıma kadar bu sorun ile yaşadım. Aynı sorunu yaşayan herkese terapi yöntemi ile tedavi olmalarını tavsiye ediyorum."

-Tedavisi yeterince bilinmiyor

DÜ Ses ve Konuşma Bozuklukları Laboratuvarı Sorumlusu Yard. Doç. Dr. Salih Bakır, kişinin erkek olmasına rağmen kız sesi ile konuşmasının bölgede çok yaygın görülen bir rahatsızlık olduğunu dikkati çekerek, tedavisinin yeterince bilinmediği için çok sayıda kişinin yaşamını bu sorun ile sürdürdüğünü hatırlattı.

Bakır, bu rahatsızlığı taşıyanların 2-3 seans süren bir terapi ile normal sesine kavuşabildiğini ifade ederek, hastalığın çoğunlukla, çocukluktan ergenlik dönemine geçişte sesteki kalınlaşmayı kabulleneme sonucu oluştuğunu belirtti.

Bakır, şöyle konuştu:

"Ergenlik dönemine geçişte sesteki kalınlaşmayı kabullenmeme nedeniyle meydana gelen ve son derece yaygın görülen bu hastalığın bir takım ses terapileri ile tedavisi mümkün.Bu hastalığın kendiliğinden düzelmesi zor. Laboratuvarda amacımız hastaları birkaç saatlik terapi ile günlük hayatta kendisini mahcup eden bu sesten kurtarıp normal sesine kavuşturmaktır. Bu rahatsızlığın tedavisi sanıldığı gibi gırtlak ameliyatını gerektirmez. Hastaları seslerini doğru kullanmaları yönünde ikna ediyor ve doğru seslerini kendilerine defalarca dinletiyoruz. Görsel bir takım yöntemler kullanarak da hastaya yeni sesini kabullendirerek günlük hayata yeni sesini kullanmasını sağlıyoruz. 2-3 saatlik terapinin ardından hastalarımız normal sesine kavuşarak evine gidebiliyor. Uyguladığımız tedavide şu ana kadar tüm hastalarımızda başarılı sonuçlandı."

Bakır, ses tonunun kişinin ruh sağlığını etkileyen önemli bir unsur olduğuna vurgu yaparak, bölgede yaygın görülen bu rahatsızlığı taşıyanları tedavi olmaları için laboratuvara beklediklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile