Kızı İçin Yakıtta Tasaruf Sağlayan Soba Geliştirdi

Uşak'ta çiftçilik yapan Ali Erdoğan, kızının isteği üzerine iki yıl çalışarak daha az katı yakıtla üç kat ısı sağlayan soba geliştirdi.

Merkeze bağlı Muharremşah köyünde yaşayan lise mezunu çiftçi Ali Erdoğan (52) AA muhabirine yaptığı açıklamada, fazla yakıt tüketmesi ve yoğunlaşma nedeniyle boruların bağlantı yerlerinden akan isin evi kirletmesinden şikayet eden kızı Asiye Çetin'in isteği üzerine, iki yıl süren bir çalışmayla yakıtta tasarruf sağlayan soba geliştirdiğini anlattı.
Piyasadaki sobaların yapısını inceleyerek işe başladığını belirten Erdoğan, evlerde kullanılan katı yakıt sobalarının ısıyı ortama dalga dalga yaydığını, soba borularının içinde oluşan yoğunlaşmanın boru bağlantı yerlerinden akarak evleri kirlettiğini, soba ile ısıtılan evlerde ev hanımlarının sıkça bu sorunla karşılaştığını söyledi.

Sorunları ortadan kaldırmak için sobaların ısı yayma özelliğini incelediğini, oda içi havanın sürtünme yüzeyini artırarak hava akımı ile ortamı daha verimli şekilde ısıtabileceğini düşündüğünü ifade eden Erdoğan, taslak projeyi bir yılda tamamladığını, daha sonra portatifi yapmak için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.
Uzun uğraşların ardından prototipini yaptığı sobayı kızının evinde kullanmaya başladığını ve çok iyi sonuç verdiğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:
"Evlerde kullanılan ortalama bir soba 7 bin 920 santimetre kare yüzeye sahip. Yani başka bir değişle yakılan yakıt, ortama 7 bin 920 santimetre karelik sürtünme yüzeyi ile dalga dalga yayılıyor. Ben sobanın iç bölümüne 22 adet içi boş konuk boru yani hava hücresi yerleştirdim. Her bir borunun yüzeyini topladığımızda ısının sürtünme yüzeyi 7 bin 920 santimetre kareden 22 bin 440 santimetreye çıktı. Yakıt benim geliştirdiğim sobada ortama üç kat daha fazla sürtünme yüzeyi ile yayılıyor. Soba yakıldığında ısı önce boruları, daha sonra sobanın dış yüzeyini ısıtıyor, boruların içinde ısınan hava fizik kuralları gereği yukarı doğru çıkıyor. Soğuk hava alttan borulara girerken, sıcak hava üstten ortama yayılıyor. Her geçen saniye ısınan ortam havası sürekli bu şekilde sirküler edildiği için verimlilik üç kat artıyor"
-"Az yakıtla üç kat verimlilik"
Yaklaşık dört aydır kızının evinde kullanılan sobanın yoğunlaşma yapmadığını, 2 kilogramlık kömürle bir odayı 14 saat ısıttığını söyleyen Erdoğan, "Yılda üç ton katı yakıtla ısınılan bir aile 'Verso' ismini verdiğim sobayla 1 ton katı yakıtla yılı geçirebilecek. Isıyı hava ile yaydığı için kesinlikle yoğunlaşma yapmayan soba evleri de kirletmeyecek. Daha az yakıt yakıldığı için hava kirliliğinin önlenmesine katkı sağlayacak. Verso ile çok geniş mekanlar az yakıtla ısıtılabilecek. Kömür tüketimi çok azalacak" diye konuştu.

Geliştirdiği soba için patent başvurusu yaptığını belirten Erdoğan, destek bulduğu taktirde seri üretime geçebileceğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile