Yeterli finansı olmayan girişimcilere küçük küçük katkılarla hayallerine kavuşma imkanı sağlayan mikrokredi projesi, Türk ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
Uygulamaya geçirilen kentlerdeki belediye, ticaret ve sanayi odaları, iş adamları, valilikler ve kaymakamlıkların desteğiyle oluşturulan havuzdan geri ödemeli kredi imkanı bulan girişimcilerin başarı hikayeleri, birçok kişiye örnek oluyor.
Kahramanmaraş'ta yaşayan Sadiye Gerek, bu olanaktan faydalanan girişimcilerden sadece biri... Komşusunun tavsiyesi üzerine yaklaşık 7 yıl önce mikrokredi uygulamasından aldığı 500 lira ile evinde çeyizlik üretimine başlayan Gerek, aradan geçen sürede işini büyüttü.
Aldığı ilk krediyi geri ödeyen, ardından proje kapsamında yeni olanaklardan yararlanan Gerek, kızı ve geliniyle iş birliği yaptı. Onlara kredi alan girişimci kadın, ürettikleri nakışları önce bulundukları kentteki alıcılara, ardından da il dışına göndermeye başladı. Aile, yaşadıkları iki katlı evi küçük bir atölyeye çevirdi.
Kazandıkları parayı en iyi şekilde değerlendiren Gerek Ailesi, şimdi evlerinde ürettikleri çeyizleri, aracı firmalar vasıtasıyla yurtdışına göndermenin mutluluğunu yaşıyor.
- "Hayatımın dönüm noktası"
Sadiye Gerek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yıl önce mikrokrediden aldığı finansı en iyi şekilde değerlendirdiğini söyledi.
Daha sonra kızı ve gelinini de üretime dahil ettiğini anlatan Gerek, "Nakış ustasıyım ancak yeterince imkanım olmadığı için çok sevdiğim işimi yapamıyordum. Komşum sayesinde mikrokrediden haberdar oldum. Böylece bir adım attım ve çok çalışarak bu günlere geldim. Çünkü daha önce malzeme almakta zorlanıyordum, aldığım 500 lira, hayatımın dönüm noktası oldu" dedi.
- "Güvenimiz arttı"
Gerek, işe kızı ve gelinini de dahil ettiğini ve güçlerini birleştirdiklerini belirtti.
Nakışları önceleri kentteki iş yerlerine sattığını anlatan Gerek, "Kızım ve gelinim de kredi alınca güvenim daha da arttı. Bir süre sonra ürünleri kent dışına göndermeye başladık. Mikrokredi olmasaydı işimizi bu kadar büyütemezdik. Aldığımız krediyi değerlendirerek toptan malzeme alıyoruz. Çünkü kendi paramızla buna gücümüz yetmezdi. Şimdi ise ürünlerimiz yurtdışına gönderiyoruz. Ülkemiz ekonomisine katkı sunduğumuz için çok mutluyum" diye konuştu.
Gerek, ürünlerin başta Almanya olmak üzere İngiltere ve Hollanda'nın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerine gönderildiğini kaydetti.
- Ev taksidini ödüyor
Gelin Ebru Gerek de kayınvalidesinin girişiminin hayatlarını değiştirdiğini vurguladı.
Kazandığı parayı en iyi şekilde değerlendirip işleri büyüttüklerini anlatan Gerek, "Tasarruflarımızla bir eve yazıldık. Şimdi buradan elde ettiğim kazançla ev taksitlerini ödüyorum. Bu işe başlamadan önce ev hayali bile kuramıyordum, inşallah yakında kendi yuvama taşınacağım. Allah bize bu imkanı sağlayanlardan razı olsun" ifadelerini kullandı.
Kızı Ve Geliniyle Ürettiği Çeyizlikleri İhraç Ediyor
ERSOY SEVİNÇ - Kahramanmaraş'ta, mikrokrediden faydalanan anne, kız ve gelinin el ele vererek ürettiği çeyizlik ürünler, aracı firmalar vasıtasıyla yurtdışına satılıyor.