Kızılay Annesi Projesi 'Start' Aldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: 'Bugün bakımımız altında bulunan toplam 11 bin 491 çocuğumuzun yüzde 92'si, ev tipi kuruluşlarımızda barınmaktadır. Çocuk evleri modelinde, çeşitli sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere katılımları artırdık. Amacımız çocuklarımızın sağlıklı gelişimi, başarısı ve iyi birer insan olmaları' 'Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen çocuk sayımız 41 bin 227'ye ulaştı' Türk Kızılayı İstanbul Şubesi Başkan Vekili Köylübay: 'Çocuklarımıza uzanan bir yardım eli olmak, sıcak bir yuva, sımsıkı sarılan kol ve minik gözlere umut olmak için çıktık yola ve dedik ki anneyiz'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 'Bugün bakımımız altında bulunan toplam 11 bin 491 çocuğumuzun yüzde 92'si, ev tipi kuruluşlarımızda barınmaktadır. Çocuk evleri modelinde, çeşitli sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere katılımları artırdık. Amacımız çocuklarımızın sağlıklı gelişimi, başarısı ve iyi birer insan olmaları.' dedi.

Bakan Kaya, Türk Kızılayı İstanbul Şubesi Kadın Kollarınca düzenlenen 'Kızılay Annesi Projesi'nin açılışı dolayısıyla bir otelde düzenlenen programda konuştu.

Konuşmasına, Diyarbakır'daki terör saldırısında şehit olanlara Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Kaya, 'Görevi başındaki memurlara, işine giden insanlarımıza, okula giden çocuklarımıza saldırdılar. Hayata, insanlığa düşman, aşağılık bir örgüt, alçakça saldırıyor. Terörü ve destekçilerini bir kez daha buradan lanetlemek istiyorum.' diye konuştu.

Çocukların yüzünü güldürmek için hazırlanan harika bir proje için bir araya geldiklerini belirten Kaya, şunları söyledi:

'Çocuk dünyanın kalbidir. 'Çocuk kokusu, cennet kokularındandır' buyuruyor Peygamber Efendimiz.Ülkemizi sevgi ve umut coğrafyası haline getirmek istiyorsak, çocuklarımızın sosyal yaşamlarından kültürel hayatlarına kadar en iyi şekilde yetişmeleri ve mutlu olmaları için çaba sarf etmeliyiz.Nerede ve hangi ortamda ya da kurumda olursa olsun, tüm çocukları aklın, bilimin ve ahlaki değerlerimizin ışığında yetiştirmek zorundayız.'

Kimsesiz çocuklara aile ortamı sağlayabilmek için ülke genelinde yurt modelinden ev modeline geçişi başlattıklarını vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

'Bugün bakımımız altında bulunan toplam 11 bin 491 çocuğumuzun yüzde 92'si, ev tipi kuruluşlarımızda barınmaktadır.Çocuk evleri modelinde, çeşitli sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere katılımları artırdık. Amacımız çocuklarımızın sağlıklı gelişimi, başarısı ve iyi birer insan olmaları. 2015- 2016 eğitim- öğretim yılında, evlerimizde kalan çocuklarımızdan üniversite sınavına girenlerin büyük çoğunluğu bir yükseköğretim kurumuna yerleşmiştir. Üniversite boyunca da evlerimizde kalmaya devam eden bu çocuklarımıza eğitim hayatları boyunca her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. 115 çocuğumuz ulusal, 14 çocuğumuz ise uluslararası yarışmalara katılarak çeşitli spor dallarında dereceler elde etmiştir. Milli sporcu sayımız 34'e ulaşmıştır.'

Koruma ve bakım altındaki çocukları kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam ettiklerine dikkati çeken Bakan Kaya, 'Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen çocuk sayımız 41 bin 227'ye ulaştı. Evlerimizde çocuklarımızın barınma ve ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra onlara sıcak bir yuva ortamı sunmak, eğitim ve kültür alanında en iyi şekilde yetişmelerini sağlamak, onlara milli ve manevi değerlerimizi öğretmek zorundayız.Bu gerçekten büyük bir emek ve özveri gerektiren bir meseledir. Çünkü insan yetiştirmek, dünyanın en zor ama bir taraftan da en güzel mesleğidir.' diye konuştu.

Bakan Kaya, sosyal ekonomik destek hizmeti kapsamında 2016 yılı itibarıyla koruma altına alınmadan aile yanındaki 78 bin 816 çocuğa destek sağlandığını, ailelere ödenen 582 liralık aylık destek miktarının da 2016'da ortalama 653 liraya yükseltildiğini açıkladı.

Koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocuk sayısının 4 bin 849'a ulaştığını ifade eden Kaya, 'Ayrıca 2002 yılına kadar 6 bin 976 çocuk evlat edindirilmişken, bu sayı Ekim 2016 itibarıyla toplam 14 bin 917’ye ulaştı. Suça sürüklenen, sokak geçmişi olan çocukların rehabilitasyonunun sağlandığı 'çocuk destek merkezleri' hizmet modelini başlattık.' dedi.

Bu kuruluşlarda uygulanmak üzere 'Anka' ismini verdikleri psiko-sosyal destek programı hazırladıklarına da değinen Kaya, mağdur çocukların rehabilitasyon süreçlerinde daha etkili sonuçlar aldıklarını kaydetti.

Fatma Betül Sayan Kaya, 'Bugün 67 çocuk destek merkezimizde bin 334 çocuğa hizmet veriliyor.Çünkü hepimiz biliyoruz ki suçlu çocuk yoktur, suça itilmiş çocuk vardır.' diye konuştu.

- 'Gelin yeni çocuklara anne olalım'

Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkan Vekili Büşra Yıldırım Köylübay ise, toplumların varlıklarını sürdürebilmeleri için çocuklara yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

UNICEF'in 2016 yılı verilerine göre, Türkiye'de 1 milyon 300 bin sığınmacı çocuğun bulunduğunu aktaran Köylübay, 'En masumlarımız çocuklarımız. Çocuklarımıza uzanan bir yardım eli olmak, sıcak bir yuva, sımsıkı sarılan kol ve minik gözlere umut olmak için çıktık yola ve dedik ki anneyiz.' ifadesini kullandı.

Davetlilere 'Var mısınız bu zorlu yolda bizlere yoldaş olmaya? Var mısınız çocuklarımızın yüzündeki tebessüm olmaya?' diye seslenen Köylübay, şöyle devam etti:

'Belki bir okul çantası içerisinde girersiniz kalplerine ve beslenme çantasındaki katık oluverirsiniz ansızın. Ve kim bilir belki de size 'anne' derler. 'Annem' derler, öper koklarsınız mis kokan boyunlarından, sarılır size sımsıkı. Kıymetli Kızılay anneleri, bu proje bizim değil sizin projeniz. Yarınlara umut olmak için, tüm acılara inat bayramları özleyen çocuklar için, aldığınız nefesin hakkını vermek, neden nefes aldığımızın farkına varmak için, gelin yeni çocuklara anne olalım. Kızılay annesi olalım.'

- 'Yardımlaşmak bağımlılık yapar'

Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanı İlhami Yıldırım da, Türk Kızılayı'nın çocuklar, kimsesizler ve muhtaçlar için var olduğunu söyledi.

Türk Kızılayı'nın tutunacak dalı olmayanlar için çalıştığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

'Yardımlaşmak bağımlılık yapar. Yeryüzündeki tüm mazlumlara ulaşmak istersiniz. Çünkü bizler dertli insanlarız. Bir yetimin, bir garibin, bir annenin ve bir açın ya da yuvasız ya da mülteci çocuğun gözyaşlarıyla dertli insanlarız. Şimdi bambaşka bir sorumluluk projesiyle karşınızdayız. Gözlerimizin dokunduğu her yer bizim ve tüm dünya bize memleket.'

Konuşmaların ardından İlhami Yıldırım ve Büşra Yıldırım Köylübay, Bakan Kaya'ya tablo hediye etti.

Açılışa, siyaset, sanat ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile