Kızılay, zor şartlarda yaşama mücadelesi veren Arakanlı Müslümanlar için bin adet barınma ünitesi inşa ediyor.
Kızılay'dan yapılan açıklamaya göre, geleneksel yapı tekniğine uygun yapılacak olan barınma ünitelerinin temeli törenle atıldı. Kızılay, saldırıların ve sonrasında yaşanan göçün en büyük mağduru çocukları da unutmadı. Umut Köyü projesi kapsamında çocuklar için bir de toplum merkezi inşa edildi.
Ülkeleri Myanmar’da uğradıkları işkence ve baskı sonrası Bangladeş’e sığınmak zorunda kalan Arakanlı Müslümanlara 2012 yılından bu yana insani yardımda bulunan Kızılay, zor şartlarda yaşama mücadelesi veren insanlar için bin adet barınma ünitesi daha inşa etmek için çalışmalara başladı. Geleneksel yapı tekniğine göre yapılacak olan barınma ünitelerinin temeli törenle atıldı.
Bangladeş-Myanmar sınırındaki Cox’s Bazar bölgesinde kurulan Kızılay Umut Köyü içerisinde daha önce inşa edilen 200 barınma ünitesinin devamı niteliğinde olan bin ünitenin inşası için ilk adım atıldı. Toplam 2 bin barınma ünitesinden oluşacak olan proje tamamlandığında yaklaşık 10 bin kişi güvenli barınma imkanına kavuşmuş olacak ve Muson yağmurlarından etkilenmeyecek.
Kızılay, saldırıların ve sonrasında yaşanan göçün en büyük mağduru çocukları da unutmadı. Umut Köyü projesi kapsamında çocuklar için bir de toplum merkezi inşa edildi. Törenle açılan tesis, eğitim hayatından uzak binlerce Arakanlı çocuk için ücretsiz hizmet verecek. Merkezde birçok konuda eğitim alacak çocuklar, kamp hayatının olumsuz etkilerinden bir nebze de olsa uzaklaşacak.
Arakanlı Müslümanların barınmaları için başlatılan proje kapsamında barınma ünitelerinin yanı sıra 2 oyun alanı, 58 tuvalet, 58 banyo, 2 çamaşırhane, 2 solar güç sistemi, 2 derin su kuyusu, 6 su dağıtım sistemi, 48 aydınlatma direği çalışmalarını da sürdüren Kızılay, Türk halkının yardımlarını en kısa sürede çatışma mağduru Arakanlı Müslümanlara ulaştırmak için gayret gösteriyor.
Ailelere periyodik olarak gıda, hijyen, giyim, mutfak malzemesi ve battaniye yardımı da yapan Kızılay, kamplarda yaşayan incinebilir gruplara yönelik koruma, yönlendirme, bilgilendirme, psikososyal destek de veriyor. Kamplarda ayrıca sağlık hizmeti de veriliyor.
Barınma üniteleri temel atma ve Toplum Merkezi açılış törenlerine katılan Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük, ülkelerinden silah zoruyla çıkarılan, göçe zorlanan ve şu an Bangladeş halkının ev sahipliğinde hayata tutunmaya çalışan Arakanlı Müslümanlara 2012 yılında başlayan insani desteğin, 2017 yılında cereyan eden saldırılar sonrasında arttırılması kararı alındığını belirtti.
Küçük, ilk dönem, göç ile gelen insanlara gıda ve hijyen seti dağıtımları yaptıklarını kaydederek, şunları ifade etti:
"Şu an insani yardım operasyonumuzun ikinci safhasındayız. On binlerce mağdur insanın, sığındıkları topraklarda daha iyi şartlarda yaşaması için projeler hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda Kızılay Umut Köyü’nün temellerini attık. 200 barınma ünitesi inşa ettik. Bin ünitenin ise temelini attık. Çok kısa bir sürede üniteleri tamamlayıp Arakanlı kardeşlerimize teslim edeceğiz. Bu yöndeki çalışmalarımız kapsamlı bir şekilde devam edecek. Dünyanın sessiz kalmaması gereken, belki de son yılların en büyük dramı bu coğrafyada yaşanıyor. Sığınabilecekleri en yakın Bangladeş var. Bu insani krizin üstesinden Bangladeş devletinin tek başına gelmesi mümkün değil. O nedenle herkes üzerine düşeni yapması gerekiyor.”
Kızılay'dan Arakanlı Müslümanlar İçin Bin Barınma Ünitesi
Arakanlılar için geleneksel yapı tekniğine göre yapılacak olan barınma ünitelerinin temeli törenle atıldı.