Kızılay Genel Başkanı Küçükali: Kan bağışında Türkiye ile Avrupa arasında uçurum var

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, gönüllülük esasına dayalı kan bağış sistemini 2012 yılında tam olarak hizmete gireceğini söyledi. Küçükali, "Kan

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, gönüllülük esasına dayalı kan bağış sistemini 2012 yılında tam olarak hizmete gireceğini söyledi. Küçükali, "Kan bağışını da bu sistemle artıracağız. Bugün, kan bağışında Türkiye ile Avrupa arasında büyük bir uçurum var." dedi.

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Kayseri'de hayırsever işadamı Süleyman Çetinsaya tarafından yaptırılan kan bağış merkezinin açılışında konuşma yaptı.

Burada yapılan hizmetler hakkında bilgi veren Küçükali, "Türk Kızılay'ı 2005 yılından bu yana kanla ile ilgili TBMM'nin çıkardığı yasa ile yükümlülük yüklendi. Kan ihtiyacını karşılama adına bu hizmetini sürekli devam ettiriyor. Kan hakikaten problem. Hastanelerimizde hasta ameliyat olurken 'git 3–5 kişi bul ameliyat edelim' derlerdi. Bu yakışmayan bir durumdu. Dünyaya bir model uygulayan Türk devleti ne yakışmayan bir durumdu." ifadesini kullandı.

Gönüllülük adına bir yol haritası çizdiklerini ve bunu 2012 yılı itibarıyla çözeceklerini vurgulayan Küçükali, "Teknolojik olarak ülkemizin de hazır olması gerekir. Bu teknolojilerin en son ne ise onu ülkemize taşıma adına adım attık. Bu adımımıza güç veren sevgili dostumuz Çetinsaya ailesine Kayseri ve bölgeye büyük bir eser kazandırdı. Bunun üst modeli var mı. Var. O da İstanbul'da olacak. Bina olarak büyük olacak. Ama teknolojide aynı olacak. Kan, ülkemizdeki insanını anlayışı bakımında bahsetmek istiyorum; İnanış olarak biliriz ki doğduğumuzdaki kanla vücudumuzdaki kan aynı. Kan 90 ila 120 gün arasında yeni oluşuyor. Vücutta bir noktada görev yapan dalak onu emiyor ve temizliyor. Bunu şunu için anlatıyorum. Türkiye'de kan verme oranı ile Avrupa arasında uçurum var. Yaptığımız analizlerde bugüne kadar insanlara 'hiç kan verdiniz mi diye sorduk.' ' Yok' diyor. Niye dediğimizde ise 'istediniz de vermedik mi?' diyorlar." açıklamasında bulundu.

Konuşmasında Pakistan'da meydana gelen sel felaketi ve bölgeye gönderilen yardımlarla ilgili bilgiler veren Tekin Küçükali, "Pakistan'daki felaket ile ilgili Kayserililerin bu noktadaki duyarlığını teşekkür ediyorum. İnsanlarımız seferber oldu. Ciddi şekilde çalışma oldu. Şube başkanımızda n aldığım bilgide 6 vagon ayni yardım hazır. Ülkemiz adına yurt dışında bayrak salladığımızı da ayrı bir önemi var." dedi.

Pakistan'ın Türkiye için manidar bir ülke olduğunu kaydeden Küçükali 2005 yılındaki depremde yaşadığı bir anıyı paylaştı. Küçükali, "2005 de büyük bir deprem oldu. Büyük hastane kurduk burada. Hastanede ameliyatların yoğun ve kuyruk oluşması nedeniyle helikopter ile hasta nakli oldu. Biranda durdu. Burada bir tuğgeneral koordinasyonun başında idi. Bana 'Türk müsünüz' dedi. 'Evet' dedim. Selam durdu bana. Bende arkama rütbeli biri mi var diye baktım. 'Biz Pakistan'da siz Türklerle oturup da konuşmayı edepsizlik sayarız' dedi. Böyle bir ülkeye yardım götürmek bizim görevimiz ve ödevdir." diye konuştu.

Tekin Küçükali, kan bağış merkezinin yapımı için hayırsever işadamı Süleyman Çetinsaya ile birlikte bir yolculuk sırasında konunun açıldığını hatırlatarak, "Kendisine bu projeyi söylediğimde kabul etti. Kısa sürede de hizmete soktu. Teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile