Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, düzenledikleri kurban kesim kampanyasıyla ilgili, ''Bu proje bizim namusumuz kadar önemlidir. Hiç kimse, 'bu proje ile Kızılay'ın kasasına bir lira girdi' diyemez'' dedi.
Küçükali, Türk Kızılayı Genel Merkezinde yaptığı basın toplantısında, kurban bağışı kampanyasıyla ilgili bilgi verdi.
Bir kurban bedelinin 275 TL olarak belirlendiğini ifade eden Küçükali, ödemenin kredi kartına 4 taksit olarak yapılabileceğini söyledi.
Türk Kızılayı'nın en saygın ve en eski yardım kuruluşları arasında yer aldığını dile getiren Küçükali, şöyle konuştu:
''Kurban Bayramı'nda ülkemizde 2 milyon ya da biraz fazla kurban kesiliyor. Bir kurbanda en az 15 kilogram et olduğunu hesap edersek 30 milyon kilogram et eder. Her evde 5-7 kişinin yaşadığını hesaplarsak her eve bayramda 3-5 kilogram et girmesi gerekir. Sayın basın mensupları sizlerin evine bayramlarda bu miktarda et geliyor mu? Burada ciddi bir boşluk var. Fukara adına, yoksul adına bu eksikliğin giderilmesi çok önemlidir. O nedenle bu proje çok önemlidir.''
Türk Kızılayı olarak bu sene 4. defa vekaletle kurban kesim kampanyası düzenlediklerini anımsatan Küçükali, '''Bu proje bizim namusumuz kadar önemlidir. Hiç kimse, 'bu proje ile Kızılay'ın kasasına bir lira girdi' diyemez'' diye konuştu.
Kampanya kapsamında geçen yıl 30 bin civarında kurban kestiklerini anlatan Küçükali, etleri kıyma ve kuşbaşı konserveye dönüştürerek yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarını söyledi.
''Türk Kızılayı'nın neden bu tür bir kampanya düzenlediğinin'' düşünülebileceğini kaydeden Tekin Küçükali, şunları söyledi:
''Kızılay olarak yaptığımız kısa bir araştırma sonrası hem maddi hem manevi olarak çok büyük önem arz eden kurban ibadetinin giderek doğal mecrasından uzaklaştığını tespit ettik. Bir merhamet ve paylaşım bayramı olan kutsal Kurban Bayramı'nın her geçen yıl biraz daha amacından uzaklaştığını ve giderek maddi yönünün manevi yönünün önüne geçmeye başladığını hep birlikte görüyor, okuyor ve biliyoruz. Oysa kurban bu değildir, hem dinen değildir hem de toplumsal kültürümüzün en önemli motiflerinden biri olarak değildir, olmamalıdır.''
-DİĞER KONUŞMACILAR-
Veteriner Hekimleri Birliği 2. Başkanı Prof. Dr. Arif Altıntaş da kendilerinin de söz konusu kampanyaya destek verdiklerini söyledi. Kurban Bayramı'nda ülke genelinde yaklaşık 600 bin büyük baş ve 2 milyon küçük baş hayvanın kesildiğini bildiren Altıntaş, söz konusu rakamın Türkiye'de bir sene içinde kesilen hayvan sayısının üçte biri olduğunu bildirdi.
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş ise kampanyayı Türk Kızılayı ile yürüttüklerini belirtti. Ulubaş bu yıl da İslami usullere göre ve yenilenen teknolojiyle kurban kesmeye devam edeceklerini kaydetti.
Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni de tüm illerde Türk Kızılayı'na verilen vekaletlere uygun olarak kurbanların noter huzurunda kesildiğini anlattı.
Terörle mücadele sırasında gazi olan İbrahim Babür de kampanyaya destek verdiğini kaydetti. Kendisinin Türkiye için iki elini kaybettiğini ifade eden Babür, geçen yılki kampanyada etlerin fakir vatandaşlara dağıtımı sırasında yardım ettiğini söyledi. Babür, kesilen kurbanların etlerinin gerçekten ihtiyaç sahibi kişilere gittiğini vurguladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Şubesi Müdürü Osman Zeki Şener, bu tür kampanyalara dini boyut konusunda destek olduklarını söyledi.
Türkiye Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız ile Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun ise kampanyaya destek verdiklerini açıkladılar.
Kızılay kurban fiyatlarını açıkladı
Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, kurban bağışı kampanyasıyla ilgili bilgi verdi. Bir kurban için koydukları bedeli açıklayan Küçükali, ödemenin kredi kartına 4 taksit olarak yapılabileceğini belirtti. Kızılay'ın bir kurban için koyduğu bedel: