Kizilay, Türkiye'ye Siginan Geçici Koruma Altindakilere Destegini Sürdürüyor

Farkli sehirlerinde bulunan 16 aktif toplum merkezi ve 521 personel araciligiyla bugüne kadar 1,7 milyon kisiye ulasildi.

Türkiye'ye siginan geçici koruma altindakilere destegini sürdüren Türk Kizilayin, farkli sehirlerinde bulunan 16 aktif toplum merkezi ve 521 personel araciligiyla bugüne kadar 1,7 milyon kisiye ulastigi bildirildi.

Kizilaydan yapilan yazili açiklamada, 2001'den bu yana 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde, çesitli sebeplerden dolayi bulunduklari yerlerden göç ederek dünyanin farkli ülkelerine siginmak durumunda kalan geçici koruma altindaki insanlarin durumuna isaret edildigi belirtildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserligi (UNHCR) tarafindan en son yayinlanan yillik rapora göre, pandemiye ragmen 2020’de savaslardan, siddetten, zulümden ve insan haklari ihlallerinden kaçan insanlarin sayisi 82,4 milyona yükseldigi vurgulanan açiklamada, "Bunun 26,4 milyonu mülteciler, 4,1 milyonu siginmacilar, 48 milyonu kendi ülkeleri içinde yerinden edilmis kisiler, 3,9 milyonu ise ülkeleri disinda yerinden edilmis kisilerden olusuyor." bilgisi verildi.

Açiklamada, 2014'ten bu yana daha iyi yasam sartlari için Akdeniz üzerinden göç etmek isteyen 20 binden fazla insan bogularak hayatini kaybettigi bildirilirken Kizilayin ise Türkiye’ye siginan geçici koruma altindaki insanlarin yani sira sinir ötesi yardimlariyla da destegini sürdürdügü ifade edildi.

Kizilayin Türkiye’de kayit altina alinan yaklasik 4 milyon kisiye destek ve uyum programlari araciligiyla birçok alanda yardimlarini ulastirdigi aktarilan açiklamada sunlar kaydedildi:

"Kizilaykart projesi kapsaminda yürütülen Kamp Içi Gida Destek Programi, Sosyal Uyum Yardim Programi, Sartli Egitim Yardim Programi, Türkçe Dil Egitimi Programi ve Meslek Edindirme Projelerinin yani sira psikososyal destek programlari ve çocuk, gençlik ve gönüllülük çalismalariyla geçici koruma altindaki kisilerin yasam sartlarinda iyilestirmeler yapiliyor. Bununla beraber Kizilay, Türkiye’nin farkli sehirlerinde bulunan 16 aktif Toplum Merkezi ve 521 personel araciligiyla bugüne kadar 1,7 milyon kisiye ulasti. Ilk olarak Hatay’in Yayladagi ilçesinde 2012 Agustos ayinda baslayan 'Sinir Yardimlari Operasyonu' kapsaminda 14 sinir noktasindan toplam 56 bin 920 tir dolusu insani yardim sevkiyati gerçeklestirilerek yaklasik 3,5 milyar lira degerinde gida kolisi, su, sanitasyon ve hijyen malzemeleri gibi insani yardim malzemeleri ihtiyaç sahiplerine ulastirildi. Sinir ötesi yardimlarini durmaksizin sürdüren Kizilay, yasanan insani krizlerin etkisini azaltmayi ve yasam sartlarini artirmayi amaçliyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile