Türkiye’nin en büyük deltalari arasinda bulunan Kizilirmak Deltasi, Samsun’da yüzlerce türdeki kusa ev sahipligi yapiyor. Türkiye genelinde toplam 497 kus türü bulunurken bu türlerin 364 tanesi Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’nde yer aliyor. Türkiye’de bulunan kus türlerinin yaklasik yüzde 70’ine ev sahipligi yapan Kus Cenneti, birçok özelligi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bünyesinde bulundurdugu birçok kus türü ile ziyaretçilerine kapilarini açan Kus Cenneti ayni zamanda içerisinde bulundurdugu ‘Kus Halkalama Istasyonu’ ile birçok kus türüne düzenli olarak halkalama hizmeti sagliyor. Yakalanan kuslarin tür, yas, cinsiyet tayininin yani sira agirlik, yaglanma düzeyi ve çesitli morfometrik ölçümleri yapiliyor. Kus Halkalama Istasyonu’nda su ana kadar 170 bin civarinda kusa halkalama islemi gerçeklestirilirken, son dönemde 7 bin 700 kusa halkalama yapildi.
Kus halkalama hizmetleri hakkinda açiklamalarda bulunan Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Arastirmalar Merkezi Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas, “Kizilirmak Deltasi Türkiye’de en fazla kus türünün kesfedildigi alandir. Su ana kadar Kizilirmak Deltasi’nda 364 kus türü tespit edilmistir. Türkiye genelinde 497 kus türü var. Yani Türkiye’de bulunan kuslarin yaklasik yüzde 70’ini Kizilirmak Deltasi’nda farkli mevsimlerde görebiliyoruz. Buraya geldiginizde eger ki iyi bir donanimla gelmisseniz dürbün veya teleskobunuz varsa yogun göç dönemlerinde rahatlikla 100-130 kus türü ile vakit geçirebilirsiniz. Kizilirmak Deltasi su an göç döneminin bitisine yakin bir süreçte yer aliyor. Sonbaharda kuslar Avrupa’dan Afrika’ya göç ediyorlar. Ondan dolayi konaklamak için alanimizi kullanan bazi kus türleri vardir. O yüzden halkalama çalismalarimiz devam ediyor. Biz biraz daha geç kalan türlerinde göç takvimini anlayabilmek için halkalama çalismalarimizin süresini uzattik. O nedenle kasim ayi ortasina kadar çalismalarimiz devam edecektir. Bunun yani sira ülkemizde kislayan kus türleri de güneye dogru inmeye basladilar. Yavas yavas buradaki su kusu hareketliligi de artmaya devam ediyor. Ocak ayi ortasinda da su kusu popülasyonunun tahmini için sayim yapiyoruz. Ama sunu kesinlikle söyleyebilirim Kizilirmak Deltasi Türkiye’deki tür çesitliligi açisindan en zengin ve en iyi korunan alanlardan birisidir. Umariz ki Türkiye’deki diger sulak alanlari da koruma ve yönetim açisindan örnek teskil eder. Su ana kadar 170 bin civarinda kus halkalandi. Bu dönem içinde de 7 bin 700 halkalanan kus vardir. Günlük ortalama 80 kus ile devam ettiriyoruz çalismalarimizi. Bahar aylarinda karlarin erimesiyle su oraninda yogun bir artis oluyor. Yaz aylarinda bu su seviyesi düsüyor ancak bu sonbahar evresinde de yine etrafta kuraklik oluyor. Kisin gelmesiyle birlikte de tekrardan bu su seviyesi artis gösteriyor. Bunlar normal olmasi gereken süreçlerdir” dedi.
Kizilirmak Deltasi hakkinda bu sekilde açiklamalarda bulunan Erciyas, son olarak ’Kizilirmak Deltasi kurudu’ seklindeki duyumlara itibar edilmemesini söyleyerek, su oranlarinda inis ve çikislarin dönemsel oldugunu belirterek bu durumun dogada olmasi gereken ve normal karsilanan bir sey oldugunu sözlerine ekledi.
Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti'nde 170 Bin Kus Halkalandi
SAMSUN – Göç yollarinin, kislama ve üreme alanlarinin, göç takviminin, göç stratejilerinin ve popülasyon dinamiklerinin aydinlatilmasi konusunda en çok veriyi saglayan kus halkalama teknigi Samsun’da bulunan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’nde devam ediyor. Delta içinde bulunan Kus Halkalama Istasyonu’nda su ana kadar 170 bin kus halkalandi.



















