OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sebahat Sullivan, Queensland Üniversitesi Öğretim Üyesi olan eşi Prof. Dr. Gren Sullivan ile yürüttükleri araştırma çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
"Kızılırmak Deltası'nda hayvan dışkılarında bulunan böcek ve akar biyoçeşitliliği ve mevsimsel değişimlerinin belirlenmesi" konulu proje kapsamında deltada çalışmalara devam ettiklerini belirten Sullivan, "Kızılırmak Deltası'nda özellikle manda dışkıları olmak üzere hayvan dışkılarında bulunan böcek ve akar türlerinin belirlenmesi ve değişimlerinin ortaya konulması amacıyla 2 yıl sürecek bir proje hazırladık. Kış mevsiminde ayda bir, bahar ve yaz mevsiminde iki haftada bir buradan örnekler alınacak. Bunları laboratuvarlarda inceleyerek böceklerin ne gibi yararları var, bilimsel olarak ortaya konulacak. Bu projeyle manda dışkısında böcek araştırmasını ilk kez biz yapıyoruz" diye konuştu.
Sullivan, "Dünyada 1 milyon 250 binden fazla böcek türü var. Hepsini zararlı diye algılamamamız gerekiyor. Bu böceklerin birçoğu çok yararlı böceklerdir" dedi.
Böceklerin doğaya pek çok yarar sağladığının altını çizen Sullivan, şunları kaydetti:
"Kızılırmak Deltası'nda araştırma sahası kurduk. Taze pislikleri alıp 3, 6, 12, 24 saat gibi araştırma yapıp, hangi böcekler geliyor ve hangi böcekler ayrıştırma yapıyor inceliyoruz. Böcekler olmasaydı çimenler gelişmezdi, buradaki pislikler doğada birden yok olmazdı. Böcekler dışkıdaki besinleri önce ayrıştırıyor, sonra gübreye dönüştürüyor, çimenlerin gelişmesine yardımcı oluyor. Toprak ve yer altı sularının kirlenmesini engelliyor, aynı zamanda metan gazının çıkmasını engelleyerek ozon tabakasını da korumuş oluyor."
Araştırma çalışmalarını eşi Gren Sullivan ile yürüttüklerini ve Hindistan'dan bir öğrencinin asistan olarak kendilerine yardım ettiğini anlatan Sullivan, "Kızılırmak Deltası'nda bu tarz bir araştırma ilk defa yapılıyor. Manda dışkısında ortalama 19 çeşit böcek türü tespit ettik. Özellikle mandanın dışkısından beslenen bir böcek var ki o da Mısır'da kutsal sayılan bok böcekleridir. Bok böcekleri, sert kabuklu böceklerdir. Bu böcek, küre imal edebilen tek böcektir, topladıkları hayvan dışkılarıyla yaşamlarını sürdüren böceklerdir. Buldukları dışkıları minik toplar haline getirerek arka ayaklarıyla yuvarlayarak yuvalarına taşırlar" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Gren Sullivan ise araştırmanın sonucunu bilimsel bir yayınla duyuracaklarını dile getirdi.
Kızılırmak Deltası'ndaki Böcekler Araştırılıyor
Avusturalya'nın Queensland Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iş birliğinde Kızılırmak Deltası'nda hayvan dışkılarındaki böcekler üzerine araştırma yürütülüyor.