Kızıltepe Tarım Ticaret Merkezi'nde Kongre Heyecanı

Kızıltepe Tarım Ticaret Merkezi'nde Kongre Heyecanı

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde ikinci hububat ticaret merkezi yapılması için kurulan Kızıltepe Tarım Ticaret Merkezi Kooperatifi'nin 1. Olağan Kongresi'nde kooperatifin kurucu başkanı Yahya Kassap güven tazeledi.

Kızıltepe Belediye Başkan Vekili Haşim Baday, MARSİAD Başkanı Nasır Duyan, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Kızıltepe Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Beşir Dündar, Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zeynettin Ayav ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile tahıl üreticisinin katıldığı kongre divanın oluşturulmasıyla başladı.

Tarım Ticaret Merkezi adıyla kurulan ve Kızıltepe'nin hububat potansiyeli göz önünde bulundurularak yapılması planlanan ikinci hububat pazarı için görüş alışverişinde bulunulan olağan kongrede konuşan kooperatif kurucularından Faysal Sun, yeni yapılacak merkez ile dağınık halde bulunan tarım üretici ve tedarikçilerini bir arada buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

"4 MİLYON DÖNÜM EKİLEBİLİR ALANIMIZ VAR"

Kızıltepe'de yapmayı planladıkları tarım ticaret merkezinin ilçenin değişik noktalarında dağınık halde bulunan ve gıda satan işyerleriyle bitişik bulunan ve gıda kodeksine aykırılık taşıyan bu durumun düzeltilmesi için meslek bileşenlerinin bir yerde toplanması gerektiği için harekete geçtiklerini belirten Faysal Sun, ilçede mısır, buğday, pamuk, sebze ve meyve tohumları satanların, zirai alet bayileri ve daha bir çok tarımsal bileşeni faaliyet gösterdiği alanda neredeyse sektör dışına itilerek diğer buğday pazarı tarafından dışlandığını söyledi.

San, "Hububat komisyoncuları başta olmak üzere tüm bu esnaf bir araya gelerek yeni bir oluşum olarak yola çıktı. Toplamda 350 esnaf bulan bu yeni oluşum ülkemizde ve dünyada bütün sosyal oluşumların yani sivil toplum örgütlerin bir araya geliş sebepleri olan o üyelerin sosyal haklarının korunması, mesleki itibarlarının sağlanması ve bir nebze dahi olsa ekmeklerini sorunsuz bir şekilde yemelerini sağlamaktır. Aslında burada en önemli şey de rekabeti artırarak kaliteyi sağlamaktır. Bugün yaşadığımız Mardin'in ve özelinde de Kızıltepe'nin tarım potansiyeli gittikçe artmaktadır. Ovamız; 4 milyon dönümü aşan bir potansiyele hükmetmektedir ve dünyanın en kaliteli ve bereketli toprakları olan Mezopotamya ovasında bulunmaktadır. Yakın zamanda sulu tarıma geçmemizle birlikte çiftçilerimiz artık iki ürün rahatça alınabilmektedir. Yapılan modern tarım teknikleriyle ve basınçlı sulama tesisleri sayesinde dönüm başına verim gittikçe artmakta ve sertifikalı tohumluğum kullanımı ile beraber dünyanın en kaliteli makarnalık buğdayı burada üretilir hale gelmiştir. Hatta bu durum dış devletlerin dikkatini buraya çekmiş, İtalyanlar bu bölgede sözleşmeli tarım yapmaya başlamışlardır" dedi

"TRAFİĞİNİ AKSATMAYACAK TARIMSAL MERKEZLERE DESTEK VERİRİZ"

Kızıltepe Belediye Başkan Vekili Haşim Baday ise; kongrenin tarım ticaret merkezi üyeleri ve sektör bileşenlerine hayırlar getirmesini temenni etti. Baday, "Kızıltepe ilçemiz 4 milyon ekilebilir tarımsal alandan müteşekkil bereketli Mezopotamya ovası üzerine kuruludur. Bereketli topraklarımızdan birden fazla ürün alınmaya başlandı ve sektör her geçen gün limitinin katsayısını arttırmaktadır. Büyük tonajlı araçların ilçemizin içerisinden geçip trafiği ve ulaşımı aksatması sektör bileşenlerinin ilçenin trafiğini aksatmayacak şekilde yeni kurulacak tesislerde ticaretlerini devam ettirmelerinin zorumluluğunu da beraberinde getirmiştir. Belediye olarak bizim ilk isteğimiz; tarımsal sektörün bir merkezde toplanıp ticaretlerini yapmalarını sağlanması yönündedir. Şayet bu sağlanamasa eğer, yeni oluşumdan ilçemizin trafiğini tıkamayacak ve ulaşımı engellemeyecek yeni bir alanda kurmayı istedikleri merkezlerinin yatırımına katkıda bulunmaktır" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından tek liste ile gerçekleştirilen Kızıltepe Tarım Ticaret Merkezi Kooperatifi'nin kongresinde Yahya Kassap, Faysal Sun, Mesud Demir, İzzettin Sağlam, Bahri İldeniz, A. Ali Çiftçi, Mehmet Boz, Şeyhmus İlhan, Hamdullah Karaboğa, Mehmet Ercan, Veysi Dalmış, Fahri Naifoğlu, Mustafa Songur, Hüseyyin Songur ve A.Rahman Demircan'dan oluşan liste seçildi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile