Kızlar Cudi Dağı Eteklerinde Pamuk Topluyor

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Cudi Dağı eteklerindeki tarlalarda pamuğun hasadı, yörede oturan genç kızlar tarafından yapılıyor.

Silopi ilçesi yakınlarında Cudi Dağı eteklerindeki pamuk tarlalarında sabahın erken saatlerinden itibaren çevre köylerden minibüslerle gelen genç kızlar, pamuk hasadına başlıyor. Günün ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan genç kızlar, evlerinden getirdikleri azıklarla kahvaltı yaptıktan sonra güneş batana dek tarlada çalışıyor.
Dikenler arasından pamuk toplayan genç kızlar, keyifli zaman geçirmek için Türkçe ve Kürtçe türkü söylüyorlar. Tarlada çalışan kadınlardan 21 yaşındaki Emine Köysu (21), pamuk toplamayı zevkli bulduğunu söyledi.

Günde 100 kilogram pamuk topladığını belirten Köysu, "İki yıldır bu işi yapıyorum. Ailemin isteği yok, ama ben yine çalışıyorum. Kendi adıma bu işin zevkli ve çok eğlenceli olduğunu söyleyebilirim. Günde 100 kilogram toplayabiliyoruz. Kilogramı 300 kuruştan hesaplandığında günde 35-50 lira yevmiye alıyoruz" dedi.

Genellikle tarlalarda çalışanların yöredeki genç kızlar olduğunu aktaran Köysu, yaşıtlarıyla çalışmanın eğlenceli olduğunu, keyifli zaman geçirmek için arkadaşlarıyla tarlada şarkılar söylediklerini anlattı.
Emine Yılmaz (15) da ailesinden 3 kişi ile pamuk toplamaya geldiğini, işlerinin çok zahmetli olduğunu belirtti.

Ailesinin geçimine katkıda bulunduklarını dile getiren Yılmaz, zorluklara rağmen çalışmak zorunda olduğunu kaydetti.

Cudi Dağı eteklerinde ekilen pamuktan 500 kilograma kadar verim aldıklarını ve tarlalarda halk arasında çavuşluk olarak nitelendirilen işi yapan Musa Zengin ise pamuk hasadının bir aylık zahmetli yolculuğunun olduğunu dile getirdi.
İşçilerin ilk hasadının ardından pamuğun tamamının biçerdöverler tarafından toplanacağını ifade eden Zengin, şöyle konuştu:
"12 yıldır çavuşluk yapıyorum. Bu sene pamukta verim ve fiyat da yok. Tarlada çalışacak işçi getiriyoruz, kilogram başı 300 lira veriyoruz. İşçi 140- 200 kilograma kadar pamuk toplayabiliyor. Bazıları günde 60-70 lira, bazıları da 35-40 lira alıyor. Cudi Dağı eteklerinde ektiğimiz bu pamuktan, dekarda 450-500 kilogram arasında verim alabiliyoruz. İşçilerin topladığı pamuk, birinci kırım dediğimiz hasattır. Daha sonra biçerdöver gelip tarlalarda pamuğun tamamını toplayacak."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile