Dr. Suat Ali Doğan, ilkbahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte kene olaylarında artış gözlenmesinin söz konusu olduğunu, bu hastalığın en çok Çorum, Amasya, Tokat ve Yozgat yörelerinde görüldüğünü belirtti.
KKKA hastalığına virüs denen mikropların sebep olduğunu ifade eden Doğan, "Hastalık, çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkmaktadır. Hastalığı taşıyan kene türü, özellikle bol yaban hayvanı barındıran ve meşelik ormanların yoğun olduğu, parçalı arazi yapısına sahip kırsal alanlarda görülebilmektedir. Hastalık genellikle kenelerin kan emmesi sırasında bulaşır. Evcil hayvanların üzerindeki kenelerin çıplak elle toplanması, ezilmesi ve patlatılması ile de bulaşabilir. Ayrıca hasta kişilerin, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına veya vücut sıvılarına korunmasız temas etmekle de bulaşabilir" dedi.
Doğan, kene riski olan bölgelerde yaşayanların, pikniğe gidenlerin sık sık kontrol yapmaları gerektiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Vücuda yapışan kene, ne kadar çabuk çıkarılırsa hastalığın bulaşma riski o kadar azalır. Vücudundan kene çıkartılan kişi, 10 gün boyunca hastalık belirtileri yönünden takip edilmelidir. KKKA hastalığı ateş, ani başlayan baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ishal ile burun ve dişeti kanaması veya vücudun başka yerlerinde kanamalar şeklinde belirtiler gösterir. Bu belirtiler ortaya çıktığında hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir."
İlyas Arslan Sinema ve Tiyatro Salonu'nda gerçekleşen toplantıya öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kkka Hastalığı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Sorgun Devlet Hastanesi İntaniye Uzmanı Dr. Suat Ali Doğan tarafından, "Hasta Okulu" projesi kapsamında, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.