Son 12 yılda 463 kişinin ölümüne neden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bulaştıran kenelerin bu aylarda çıkmaya başladığını belirten Ergün, 19 ayrı ilde görülen bu hastalığın geçmiş yıllara oranla düştüğünü vurguladı.
Türkiye’de ilk vakanın 2002 yılında ortaya çıktığı ve aynı yıl içerisinde 249 vakadan 13 kişinin öldüğünü söyleyen Ergün, "Ülkemizde ilk kez 2002 yılında görülen ve 2003 yılında tanımlanan hastalık, her yıl Mart-Kasım ayları arasında görülmekte ve Haziran-Temmuz aylarında pik yapmaktadır. İlk kez Tokat yöresinde görülen hastalık ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyi, Karadeniz Bölgesi’nin güneyi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde görüldü.
Hastalığın başlıca görüldüğü yerler Tokat, Çorum, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Amasya, Çankırı, Bolu, Kastamonu, Artvin, Giresun, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Karabük ve Samsun illerimizdir. Son yıllarda hastalığın görüldüğü alan genişlemiş olup, hemen hemen ülkemizin her bölgesinden vaka bildirimi yapılmaktadır" dedi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 12 yılda 463 kişinin KKKA hastalığı nedeniyle öldüğünü kaydeden Ergün, en fazla ölümlerin 2008-2009 yıllarında yaşandığını belirterek, şunları söyledi.
"Mücadele açısından büyük önem arz eden ve KKKA hastalığı bulaştıran keneler çok sayıda kişinin ölümüne neden oldu. Bakanlığın verilerine göre son 12 yılda 463 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayının artmaması için Sivaslıların bazı tedbirler almaları gerekiyor.
Kene ısırması durumunda mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna başvurup eğitimli bir sağlık personelinin keneyi usulüne uygun olarak çıkarması önerilir. Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır. Vücuda yapışmış keneler el hijyeni sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılmalı. Isırılan yer yüzde 70’lik alkol veya iyot içerikli antiseptik solüsyonla dezenfekte edilmelidir. Ardından eller sabun ve su ile tekrar yıkanmalıdır. Eğer keneyi çıkarılmaya çalışılırken yanlış çıkarılırsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Kene üzerine alkol, gazyağı, kolonya dökülmemeli. Bu durumda strese giren kene, mikrobu vücudunuza verebilir. Kene çıkarıldıktan eller sabun ve bol suyla yıkanmalıdır."
KKKA Hastalığından 12 Yılda 463 Kişi Öldü
Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Kürşat Ergün, ısınan havalar nedeniyle keneye karşı vatandaşları uyardı.