Kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu: Ab De Rumlar Gibi Zamana Oynuyor

Kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu: Ab De Rumlar Gibi Zamana Oynuyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ambargonun kalkması konusunda Avrupa Birliği (AB)’nin verdiği sözü yerine getirmediğini belirterek, “AB de Rumlar gibi zamana oynuyor.” dedi.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Türkiye Kamu-Sen Başkanlar Kurulu istişare ve 20. Yıl Teşkilat Buluşması Toplantısı’na katılan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak’ı ziyaret etti. Altıparmak, konuk cumhurbaşkanını valiliğe gelişinde törenle karşıladı. Altıparmak ile bir süre görüşen Eroğlu, Antalya’nın modern ve gelişen bir şehir olduğunu söyledi.

Antalya’ya ilk olarak 1963 yılında geldiğini hatırlatan Eroğlu, Antalya’nın modern şehirciliğin yanında seracılık, çiçekçilik ve fidanda da Türkiye’nin merkezi haline geldiğini kaydetti.

Antalya’nın turizm alanında da büyük mesafe kat ettiğine işaret eden Eroğlu, “Antalya’nın bu özelliğinden KKTC olarak faydalanabilir miyiz? diye çok düşündük. Bu konuyu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili bakanlarıyla çok tartıştık ama maalesef beceremedik.” dedi.

İlk başbakan olduğu dönemlerde KKTC’de ekonominin itici gücünü hizmet sektörü olarak belirlediklerini aktaran Eroğlu şöyle devam etti: “Bu çerçevede Turizm Teşvik Yasası ile bazı adımlar attık. İleri teknoloji enstitüsünü Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne dönüştürdük. Bugün 8 üniversitede 24 bin öğrenci bulunuyor. 20 bin yatak kapasitesiyle de turizm ve hizmet sektöründe gelişimimizi sürdürüyoruz.”KKTC’ye uygulanan ambargoya da değinen Eroğlu, “KKTC, gelişmekte olan ülkelerin en üst sırasında yer alıyor. Ama ambargo altında. AB yetkilileri ile sık sık bu konuyu görüşüyoruz. Kıbrıs Türk halkı, anlaşmadan yana olduğunu zamanında göstermiştir. Ambargoların hiçbir anlamı yoktur. AB, Annan Planı doğrultusunda 2004 yılında yaptığı toplantıda ambargoyu kaldıracağına dair karar almıştı. Maalesef bu sözü yerine getirmedi. Şimdide nasıl olsa görüşüyorsunuz, anlaşınca ambargo kalkacak diyerek AB de Rumlar gibi zamana oynuyor. Rumlar da görüşmeleri uzatarak çözümsüzlüğün sıkıntılarını sağlamaya çalışıyor.” diye konuştu.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da konuk cumhurbaşkanına Antalya ile ilgili bilgi verdi. Antalya’nın Kıbrıs’a bir bağlılığı ve sevgisinin olduğunu dile getiren Altıparmak, “Bu sevginin bir tezahürü olmaktan sizleri burada görmekten büyük onur duyuyoruz.” dedi.

Antalya'nın her geçen gün turizmde önemli yol kat ettiğine işaret eden Altıparmak, şunları kaydetti: “Gelişme anlamında ilimizin başarılı sektörü turizm ama bunun yanında tarım ticaret ve sanayide de önemli başarılar kaydetmekteyiz. 2 milyon kendi nüfusumuz var ama yaz dönemine girildiğinde gelen turistlerle beraber çok fazla insana hizmet vermekteyiz. Yıllık 11 milyon yabancı misafir ağırlıyoruz. Toplam ihracatımız 1,2 milyar dolar. Bunun yaklaşık yüzde 50’si tarım sektöründen.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile