Kutlama etkinlikleri saat 09:00'da Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen'in, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti'yle birlikte Türk Büyükelçiliği İkametgahı'nda tebrik kabulü ile başladı.
Kabulün ardından Dr. Fazıl Küçük Meydanı'nda yapılan ana törene geçen devlet erkanı, buradan resmi geçit törenini ve konuşmaları takip etti. Törende konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye'nin dış politikada etkin bir ülke haline geldiğini vurguladı. Türkiye'nin bugün bir bölgesel güç olmanın ötesine geçerek küresel bir aktör haline geldiğine dikkat çeken Eroğlu, dünyada hangi mesele konuşuluyorsa orada Türkiye'nin de yer aldığını ifade etti.
"TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİ DÜNYANIN SAYILI EKONOMİLERİ ARASINDA"
Türkiye'nin ekonomik anlamdaki gücüne de dikkat çeken Eroğlu yaptığı konuşmada, "Değerli kardeşlerim, birçok ekonomiste göre Türkiye ekonomisi, dünyanın 16'ncı büyük ekonomisidir. Hedef ise Cumhuriyet'in 100. yılında yani 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almaktır. İnşallah bu hedefin de üzerinde bir başarı elde edilecek, Anadolu'daki kardeşlerimizin refah ve mutluluğu yükselecektir."dedi.
"GÜÇLÜ TÜRKİYE GÜÇLÜ KUZEY KIBRIS DEMEKTİR"
Derviş Eroğlu, Sevr Antlaşması'nın dayatıldığı, yok edilmek istenen Hasta Adam'dan bugün dünyanın önde gelen devleti olan Türkiye'nin giderek artan ekonomik, siyasal ve sosyal, kültürel ve sportif başarılarını büyük bir sevinç ve gururla izlediklerini vurguladı. "Güçlü bir Türkiye'nin güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti anlamına da geldiğini iyi biliyoruz." diyen Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının İngiliz koloni idaresinde olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Anadolu'daki kardeşlerini tüm manevi varlığıyla ve maddi olanakları elverdiğince desteklediğini anlattı.
"DÜNYA KIBRIS TÜRK HALKININ HAKKINI VERMELİDİR"
AB'nin daha fazla Rum oyunlarına gelmemesini ve bir an önce sözünü tutarak Kıbrıs Türkü'nün serbest ticaret yapabilmesinin yolunu açmasını isteyen Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü, "26 Nisan 2004'te söz verdiği gibi izolasyonları kaldırmalıdır. Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açması ile yapılmak istenen fiili tanımanın gerçekleşmesidir. Ardından da Türkiye'ye sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'ni resmen tanıması dayatılacak böylece Kıbrıs konusunun Rum-Yunan ikilisinin istemleri doğrultusunda sonuçlandırılmasına çalışılacaktır. Çare doğruları görmektir. Artık zamanı gelmiştir. Kıbrıs Türk halkı daha fazla oyalanmamalıdır. Rum'un uzlaşmaz tavrı karşısında Dünya daha gerçekçi hareket etmelidir. Bizim de diğer Dünya halkları gibi haklarımız olduğu teslim edilmelidir. Rumlar beğenmiyor, istemiyor, onların işlerine gelmiyor diye Kıbrıs Türk halkını cezalandırmak ne insan hakları ne de uluslararası hukukla bağdaşmaz."
"REFERANDUMDA EVET İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞIRIZ"
Cumhurbaşkanı Eroğlu, sağlam bir anlaşma için üzerlerine ne düşerse onu yerine getirmek ve Kıbrıs Türk halkının anlaşmaya bir referandumda evet demesi için canla başla çalışacaklarını samimiyetle ifade ettiğini vurguladı.
Eroğlu'nun konuşmasının ardından yaya ve araçlı askeri birlikler geçit töreni düzenledi.
Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda yapılan ana törene KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Berkay Turgut, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İzzet Çetingöz ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, devlet, hükümet ve askeri yetkililer; kurum, kuruluş, dernek ve muharip derneklerin başkan ve temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.