KKTC Cumhurbaskani Tatar, Brüksel'de Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi (2)

KKTC Cumhurbaskani Tatar, Brüksel'de Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi (2)

'Eger Kibris'ta bir anlasma olacaksa, Dogu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasinda dengenin de saglanmasi için, mutlaka egemenlik temelinde olmali. Yani Türk tarafindaki devlet egemen olmali. Böylece hem Kibris'ta baris ve huzur hem Dogu Akdeniz'de denge saglanmasi ve korunmasiyla bu tür bir anlasmanin sürdürülebilir olduguna inanmaktayim' “(BM Genel Sekreteri) Guterres, bana ‘Evet, ben zamaninda Portekiz Basbakani'yken Türkiye Cumhuriyeti’nin AB’ye alinmasi için çok ugrastim, çok çalistim. Eger Türkiye Cumhuriyeti, AB üyesi olarak kabul edilseydi bugün bambaska, çok olumlu, çok farkli bir dünyadan bahsedecektik’ demistir. Bu ifadesinde gerçekten çok samimi oldugunu gördüm, duydum”

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Ada'da saglanacak muhtemel barisin iki devletli çözümden geçecegini, böylece Dogu Akdeniz'de denge kurulacagini söyledi.

Brüksel'de Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptigi görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenleyen Tatar, “Brüksel’den memnuniyetle ayriliyorum.” dedi.

Guterres’in AB Zirvesi nedeniyle Brüksel’de Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüsecegi için esitlik olmasi açisindan kendisi ile de görüstügünü belirten Tartar, “Kibris meselesinin özünde bir bakima uluslararasi toplumun Kibris Türk halkina yönelik yaptigi büyük bir hata, büyük bir insafsizlik ve bir bakima ortaya koyduklari esitsizlik vardir. Dolayisiyla su ana kadar çözüm bulunamamistir.” diye konustu.

Bu konuyu Guterres’e ilettigini söyleyen Tatar, Güney Kibris Rum Yönetimi'nin (GKRY) Kibris sorununa çözüm bulunmadan AB’ye üye olmasi ve Rum liderin AB Zirvesi’nde Ada'yi tek basina temsil etmesine dikkati çekti.

Tatar, “Bu kadar insafsizlik olabilir mi? 60 yil önce bu sekilde bir anlasmanin su sekilde istismar edilmesiyle uluslararasi toplumun bize yaptigi haksizliklar teraziyi tamamiyla Rumlarin ve Yunanlarin lehine çevirdi.” ifadelerini kullandi.

KKTC lideri, Guterres’in bu hususa yanit olarak, “Evet, haklisin ama o konuda benim yapacagim bir sey yok. Burada bir esitsizlik oluyor. Orada sen yoksun ama o kararlar alinirken ben bu görevde degildim.” degerlendirmesini yaptigini aktardi.

Iki devletli çözüm için anlasma zemini bulunabilirse bunun Türk toplumunun Türkiye ile baglarinin da korunmasina hizmet edecegini vurgulayan Tatar, Kibris Türklerinin "varliginin, ulusal pozisyonunun, degerlenen ve statüsü giderek yükselen Dogu Akdeniz’de konumunun Türkiye’nin de himayesi ve garantisiyle korunabilecegini" Guterres'e ifade ettigini de söyledi.

Tatar, Guterres'in kendisini eylüldeki Genel Kurul toplantilarina davet ettigini kaydetti.

- Türkiye'nin AB üyeligi

Tatar, sunlari dile getirdi:

Guterres, bana ‘Evet, ben zamaninda Portekiz Basbakani'yken Türkiye Cumhuriyeti’nin AB’ye alinmasi için çok ugrastim, çok çalistim. Eger Türkiye Cumhuriyeti, AB üyesi olarak kabul edilseydi bugün bambaska, çok olumlu, çok farkli bir dünyadan bahsedecektik.’ demistir. Bu ifadesinde gerçekten çok samimi oldugunu gördüm, duydum.”

- Yunanistan Basbakani ile ayaküstü sohbet

Tatar, Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis ile ayni otelde konakladiklarini, karsilasmalarinda Miçotakis'in kendisine selam vermesi üzerine ayaküstü sohbet ettiklerini belirtti.

Miçotakis'e Ada'da 60 yildir iki devletin köklestigini, hem baris hem Dogu Akdeniz'de olumlu yansimalar olacagi münasebetiyle federasyon yerine iki devletli çözümden yana olduklarini anlattigini dile getiren Tatar, Miçotakis'in ise kendisine "AB'de buna sicak bakilmadigini" animsattigini ifade etti.

- Muhtemel anlasmanin kalici olmasi gerektigi vurgusu

Tatar, Kibris’ta yapilacak bir anlasmanin kalici olmasi için Ada'nin gerçeklerine göre yapilmasi gerektiginin altini çizdi ve aksi halde durumun çatismaya kadar gidebilecegi uyarisinda bulundu.

"Kibris, küçük bir adadir ama insanlar geçmisi unutmazlar, unutmayacaklardir. Bir anlasma olacaksa mutlaka saglam temellerde olmasi gerekmektedir." diyen Tatar, sunlari kaydetti:

"Eger Kibris'ta bir anlasma olacaksa, Dogu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasinda dengenin de saglanmasi için, mutlaka egemenlik temelinde olmali. Yani Türk tarafindaki devlet egemen olmali. Böylece hem Kibris'ta baris ve huzur hem Dogu Akdeniz'de denge saglanmasi ve korunmasiyla bu tür bir anlasmanin sürdürülebilir olduguna inanmaktayim."

(Bitti)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile