Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "Esitligimizin kabulü, egemen esitlik temelinde ve uluslararasi esitlik statüsünün saglanmasiyla ancak (Kibris'ta) resmi müzakerelere geçilebilir ve sonrasinda önemli konularin tartisilmasi gündeme gelebilecektir." dedi.
Cumhurbaskani Tatar, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüsecegi Brüksel'e gitmek üzere KKTC'den ayrildi.
Seyahati öncesi Ercan Havalimani'nda basin mensuplarina degerlendirmelerde bulunan Tatar, Guterres ile yarin sabah bir araya geleceklerini aktardi.
Tatar, "Kibris'ta esitlik temelinde bir anlasmanin olabilmesi için esitligimizi korumak noktasinda çok büyük bir mücadele veriyoruz. BM öncülügünde 27-29 Nisan'da Cenevre'de düzenlenen gayriresmi Kibris Konferansi'nda benim ortaya koydugum 6 maddelik önerinin ilk maddesi, Kibris Türk halkinin egemen esitliginin kabul edilmesi ve uluslararasi esitlik statüsünün saglanmasidir." ifadesini kullandi.
Cumhurbaskani seçilmesinin öncesi ve sonrasinda "Kibris'ta esitligin saglanmasi durumunda resmi müzakerelere geçebilecekleri" mesajini verdiginin altini çizen Tatar, bu siyasetin yürütülmesinde Türkiye'nin de tam destegini aldiklarini vurguladi.
Tatar, 22 Haziran'da BM Genel Sekreteri'nin geçici Kibris Özel Danismani Jane Holl Lute ile görüsmesinde, Brüksel'de yapilacak Avrupa Birligi (AB) toplantisindan dolayi Guterres'in de orada olacagini ve 25 Haziran'da Rum lideri Nikos Anastasiadis ile ikili görüsme yapmasindan rahatsizlik duyduklarinin ilettigini söyledi.
Lute'a, "Guterres'in Anastasiadis ile görüsmesi halinde kendileriyle de görüsmesi gerektigi" yönündeki düsüncelerini ilettigini belirten Tatar, sonrasinda kendilerine BM'den davet geldigini ve bu görüsme için Brüksel'e gittiklerini dile getirdi.
- "Bizim siyasetimiz açik ve nettir"
Tatar, Anastasiadis'in dün yaptigi açiklamada, "Hiçbir zaman Kibrisli Türklerin egemenlik talebini kabul etmeyecegini" söyledigini animsatarak söyle devam etti:
"O kendi görüsüdür. Biz hala ayni noktayiz. Esitligimizin kabulü, egemen esitlik temelinde ve uluslararasi esitlik statüsünün saglanmasiyla ancak (Kibris'ta) resmi müzakerelere geçilebilir ve sonrasinda önemli konularin tartisilmasi gündeme gelebilecektir. Cenevre sonrasi ikinci bir gayriresmi görüsme olabilir, ona açigiz çünkü bu toplantilarin maksadi, resmi müzakerelere geçmek için BM'nin verdigi ugrastir.
Cenevre'de, garantör ülkelerin de katildigi toplantida, ortak zeminin bulunmadigi noktasinda Genel Sekreter'in sonuç bildirgesi vardir. Bu bildirgede, Kibrisli Türklerin ve Rumlarin taleplerini ifade etmistir. Bizim siyasetimiz açik ve nettir. Kendisine bunu yarin yapacagimiz toplantida yine ifade edecegiz."
Kibris'a barisin 20 Temmuz 1974'teki Kibris Baris Harekati'yla geldigini vurgulayan Tatar, o günden bu yana hiç kan dökülmedigini ifade etti.
- "Kibris Türk halki, hiçbir zaman dayatma ve empoze bir çözümü kabul etmeyecektir"
Tatar, Kibris'ta artik devletten devlete bir anlasmanin ve ona göre istikrarin saglanmasinin en dogali ve dogrusu olduguna isaret ederek su ifadeleri kullandi:
"Kimse kimseyi artik kandirmasin. Kibris Türk halkinin, Kibris Cumhuriyeti'ne yama olacagi bir anlasmayi tasvip etmesi söz konusu degildir. Bütün bunlari hem BM'ye hem de diger ülkelere her firsatta anlatiyoruz. Kibris Türk halki, hiçbir zaman dayatma ve empoze bir çözümü kabul etmeyecektir. Bizim davamiz ve mücadelemiz, Kibris Türk halkinin baris, esenlik ve mutluluk içerisinde bu Ada'da yasayabilmesidir. Bu mücadelede Türkiye'nin bize tamamiyla destek vermesi son derece önemlidir."
- "BM'den gelen daveti olumlu olarak yorumluyoruz"
Cumhurbaskani Tatar, AA muhabirinin "BM'den gelen daveti olumlu olarak yorumluyor musunuz?" sorusuna "Evet, bunu olumlu olarak yorumluyoruz. Netice itibariyla esitlik temelinde bir anlayisin devam etmesi için bunun böyle olmasi gerekiyordu." yanitini verdi.
Geçen hafta Türkiye'de gerçeklesen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) sirasinda AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in kendileriyle görüsmekten kaçindigini belirten Tatar, bunu üzüntüyle karsiladiklarini da kaydetti.
KKTC Cumhurbaskani Tatar, Brüksel Ziyareti Öncesi Ercan Havalimani'nda Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi
'Esitligimizin kabulü, egemen esitlik temelinde ve uluslararasi esitlik statüsünün saglanmasiyla ancak (Kibris'ta) resmi müzakerelere geçilebilir ve sonrasinda önemli konularin tartisilmasi gündeme gelebilecektir' 'Kibris'ta artik devletten devlete bir anlasma ve ona göre istikrarin saglanmasi en dogali ve dogrusudur. Kimse kimseyi artik kandirmasin. Kibris Türk halkinin Kibris Cumhuriyeti'ne yama olacagi bir anlasmayi tasvip etmesi söz konusu degildir' 'Cenevre sonrasi ikinci bir gayriresmi görüsme olabilir, ona açigiz'